EPA/Srdjan Suki
Foto: Arhiva

Pošto su potpisali Sporazum sa narodom i odlučili da bojkotuju sledeće izbore, opozicioni političari skinuli su sa sebe pritisak da moraju uskoro da se nađu na čelu ili za govornicama protesta “1 od 5 miliona”, smatraju analitičari.

Da li protesti mogu da uspeju ako ih ne preuzmu političari i kakva je onda njihova svrha – pitanja su koja se postavljaju i nakon dva i po meseca demonstracija. Sve vreme lideri i članovi Saveza za Srbiju, ali i drugih opozicionih stranaka, deo su protesta, takoreći iz senke. Još nijednom se nijedan političar nije obratio okupljenim građanima na ulicama i još nije izvesno kada će i da li će to učiniti.

Bojan Klačar iz Cesida podvlači da su potpisivanjem Sporazuma sa narodom protesti ušli u drugu fazu, ali da bez obzira na to političari neće uskoro biti glavne zvezde na izborima.

– Prvo, i dalje postoji strah od reakcija učesnika protesta među kojima ima i onih koji su za opoziciju, ali i onih koji su kritični i prema opoziciji. Drugo, suština Sporazuma sa narodom je bojkot izbora, što je dalo opoziciji vreme da se dodatno konsoliduje i skinulo pritisak da mora da stane na čelo protesta – zaključuje Klačar.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da se pitanje uloge političara na protestima mora posmatrati kroz prizmu cilja okupljanja građana.

– Cilj protesta je da dovedu do izbora u ravnopravnim, jednakim i fer uslovima i to je specifičnost ovih demonstracija u odnosu na one devedesetih godina. To nije prevashodno politički već pre svega opštedruštveni zahtev. Takođe, posebnost protesta je da su disperzivni, rašireni u 60 mesta i u svakom imaju lokalnu, građansku notu. Da li je to problem pijaće vode u Zrenjaninu ili muka 200.000 malinara u zapadnoj Srbiji, odnosno zaštita životne sredine na Staroj planini, tek te lokalne a ne političke ideje održavaju proteste – ističe Milivojević.

Kako kaže, tonus protestima drže i predstavnici vlasti.

– Vlast se očigledno “primila na proteste” i pokušava da ih uguši što kroz svoje medije, što kontramitinzima. Dakle, ne ignoriše ih kao one proteste nakon predsedničkih izbora 2017. godine koji su se ugasili. I to je po meni greška. Jer tim svojim reakcijama samo postižu kontraefekat i stvaraju inat kod učesnika protesta, teraju ih da izlaze na ulice u još većem broju. To je dokaz da vlast polako gubi živce – objašnjava Milivojević.

I politički analitičar Boban Stojanović tvrdi da je stvorena prirodna simbioza između ljudi koji se direktno bave politikom i nezadovoljnih građana.

– Političari i organizatori protesta su kroz Sporazum sa narodom pokušali da politički artikulišu ideje, a bojkot izbora dok se ne stvore ravnopravni i fer uslovi je jasan stav. Mislim da će u dogledno vreme i političari stati za govornicu na protestima i da neće biti izviždani ukoliko se drže dogovorene platforme i ne plasiraju neke svoje teme – naglašava Stojanović.

Podsećanja radi, jedan od stalnih govornika i organizatora protesta “1 od 5 miliona” Branislav Trifunović nedugo nakon potpisivanja Sporazuma sa narodom rekao je da je još rano da političari budu za govornicom.

Izvor:
blic.rs, Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here