commons.wikimedia
Mapa Ukrajine

“Donbas i Krim su regioni koje je nemoguće ukrajinizirati. Dok su oni bili u sastavu Ukrajine, praktično nije postojala mogućnost da Ukrajina realizuje nacionalni projekat”, smatra vodeći naučni saradnik Ruskog instituta za strateška istraživanja Oleg Nemenski.

Ovi regioni, nastavio je ekspert, ionako su bili izgubljeni, ali plan je bio da se za njihov gubitak optuži Rusija, kako niko više ne bi mogao ni da pomisli na prijateljske i bratske odnose sa Moskvom.

Na kraju, Ukrajina je dobila šta je htela za realizaciju rusofobskog i nacionalističkog projekta: ona je uspela da dobije i odvajanje dve teritorije koje nije uspela da ukrajinizuje i povlačenje granice u Donbasu koja je krajnje nepovoljna za stanovnike oblasti i koja ne dozvoljava regionu da se razvija, dodaje politikolog u intervjuu za portal Ukrajina.ru.

– Ukrajina je još u neformalnom ratu sa Rusijom. Trenutno se u Ukrajini ne može otvoreno govoriti da ne postoji nikakav hibridni rat protiv Rusije. Ako tako govoriš, ti ispadaš iz političkog konteksta. To je pogodna situacija za Ukrajinu i za ukrajinstvo, kao politički projekat – konstatovao je Nemenski.

– Ako pogledate na Ukrajinu, ne kao na tradicionalnu državu, već kao na poseban nacionalno-politički projekat, on je 2014. godine bio vrlo koristan. Desile su se stvari koji su im bili u političkim interesima – zaključio je Nemenski.

2 KOMENTARA

  1. Zabluda je ako se Ukrajina nada opstanku odricuci se delova zemlje, koji im i tako ne pripadaju. Kako god okrenu, njihove gazde su izgubile rat. Ukrajina, ako zeli da se spase, mora da se odrekne “obecanja” sa zapada i da se vrati kuci – dok su vrata otvorena. Naravno, Krim i Donbas mogu zaboraviti. To je cena slepog verovanja i poslusnosti “prijateljima”. Mozda bi od pomoci bilo da sami pohvataju placene vodje za vreme Majdana i kasnije i da im sude.

  2. Ukrajina sa sivojim granicama na istoku,sa Rusijom,nastala je odlukom Lenjina i Trockoga koji su prilikom formiranja SSSR cijeli jugoistok današnje Ukrajine pripojile toj novostvorenoj republici unutar SSSR.To su bile iskonske ruske teritorije i svi gradovi na obali Crnog i Azovskog mora izgrađeni su u vrijeme Katarine Velike,druga polovina 18 stoljeća.Poslije pobjedonosnog rata sa Osmanskim carstvom na moru i kopnu to područje pod nazivom Malo rusija Katrina je pripojila Rusiji.Da se ne zaboravi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime