Pod sloganom „Pismo = glava“ na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji će biti održan od 20. do 27. oktobra, predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih 60 dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost Sajma je Egipat.

I ove godine tradicionalno će učestvovati najveći izdavači iz Srbije, a publika će biti u prilici da se druži s brojnim piscima. Premijerno će biti predstavljen veliki broj izdanja, a ljubitelji knjige moći će da prisustvuju i mnogim tribinama i promocijama novih i vrednih izdanja.

Tokom osam dana posetioci Beogradskog sajma moći će da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje privatne biblioteke najnovijim naslovima, ali i antikvarnim knjigama i stripovima.

Bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani književni susreti sa piscima, izdavačima, knjižarima, bibliotekarima, naučnim radnicima…

Pored predstavljanja egipatskih autora, te nekoliko tematskih izložbi, tokom osam sajamskih dana biće organizovano na desetine tribinskih programa posvećenih mnogim temama koje su u najneposrednijoj vezi s izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije i značajnim jubilejima.

Tako će ove godine publika biti u prilici da prisustvuje razgovorima o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja. Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara će „zameniti mesta“, neki od najeminentnijih domaćih filmskih reditelja govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike, a velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine.

Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej osamstogodišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Školski dan

Kao i prethodnih godina, na Sajmu knjiga biće upriličeni kvalitetni programi za najmlađe posetioce. Svakoga dana, od ponedeljka do subote, od 14 i 15 časova, u dečjoj sali za promocije biće održane tematske tribine i susreti najmlađih čitalaca s našim najznačajnijim piscima za decu. Pored toga, tradicionalni Školski dan u četvrtak 24. oktobra biće ulepšan dečijim čitalačkim časom, tokom kog će učenici osnovnih škola govoriti stihove i bajke Dobrice Erića i Grozdane Olujić, nakon čega će najmlađim posetiocima Ljubivoje Ršumović, s malim piscima predstaviti svoju Akademiju „Saradnici Sunca“, da bi se druženje završilo velikom strip radionicom koju će voditi naš poznati strip autor i pedagog Marko Stojanović.

Strani izdavači

Pored Arapske republike Egipat, zemlje počasnog gosta, na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga osim izdavača iz Srbije učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije. U izložbenom programu učestovaće i Slovačka. Literatura različitih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4.

Raspored po halama

Hala 1 – domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima)

Hala 2a – počasni gost Beogradskog sajma knjiga – Arapska republika Egipat, inostrani izlagači, nacionalne prezentacije, izdavači školske i stručne literature

Hala 2c – izložbe, Festival stvaralaštva mladih, pres centar, prostor za odmor

Hala 4 – domaći i strani izdavači, državne institucije/ustanove (ministarstva, biblioteke, muzeji…) i izdavači iz oblasti religije i teologije, prodaja knjiga i distributeri

Hala 4 galerija – prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga

Radno vreme

U nedelju 20. 10, petak 25. 10, subou 26. 10 i nedelju 27. 10. sajam će raditi od 10 do 21 sat.

U ponedeljak 21. 10, utorak 22. 10, sredu 23. 10 i u četvrtak 24. 10. posetioci je moći da posete Sajam knjiga od 10 do 20 časova.

Cene ulaznica

Pojedinačna ulaznica koštaće 250 dinara, kolektivna ulaznica 150 dinara, a cena parkinga je 150 dinara po započetom satu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here