Planeta Zemlja je dom je milionima različitih vrsta živih organizama. Koliko nam je do sada poznato – ona je jedina planeta na kojoj postoji život. Ceo život živite na ovoj plavoj lopti ali da li ste se nekad zapitali koliko zapravo znate o njoj?

1.Zemlja je jedina planeta u Sunčevom sistemu koji ima tektonske ploče.

2. 99% zlata leži u Zemljinoj jezgri. Kada moglo da se izvadi ovo zlato i njime obloži planeta, dobili bi sloj zlata visok 1.5 metar.

3. Najdublja tačka na dnu oceana iznosi 10.916 metara (Marijanska brazda). Najdublja tačka koja nije prekrivena vodom iznosi 2.555 metara (Bentley Subglacial na Antarktiku).

4. Do sada je istraženo samo 5% okeana.

5. Najveći živi organizam na planeti je gljiva Armillaria. Živi ispod zemlje u Oregonu i zauzima površinu od gotovo 9 kilometara kvadratnih.

6. Gravitacija se razlikuje širom sveta, zavisno o udaljenosti od zemljinog jezgra. To znači da ćete zbog gravitacijske sile na različitim lokiacijama biti (tehnički) lakši ili teži, iako ovu razliku nikada nećete osetiti.

7.Najveća koncentracija života na planeti nalazi se oko koralnih grebena. Oni su direktna konkurencija kišnim šumama, a s obzirom da su koralni grebeni živi organizam, oni čine i najveće žive strukture na Zemlji. Prema tvrdnjama astronauta, neki su čak vidljivi i iz Svemira.

8. Stromboli vulkan na zapadnoj obali južne Italije je najaktivniji vulkan na svijetu. Ovaj vulkan, poznat kao “Svetionik na Mediteranu”, eruptira gotovo neprestano već 2.000 godina.

9. Istraživači su izračunali starost Zemlje tako što su utvrdili starost najstarije stijene na planeti, kao i meteorita koji su otkriveni na Zemlji (ovi meteoriti su formirani u isto vrieme kada se formirao i osatak Sunčevog sistema). Nakon opsežnog istraživanja ustanovljeno je: Zemlja je stara oko 4,54 milijarde godina.

10.Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (engl. Earth Day) obeležava se svakog 22. aprila u više od 150 zemalja širom svieta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here