Poznato je da su stare kulture i stari narodi imali veoma morbidna i striktna pravila. Narod Inka, naime imao je veoma morbidan običaj prinošenja žrtava bogovima, a uključivalo je decu. 

Deca Inka ostavljena su na vrhu vulkana da bi ih pogodile munje kako bi ih brutalno žrtvovali, nakon što su ih izvukli iz porodica u dalekim uglovima ogromnog carstva.

Šest tela pronađeno je na dve planine i ona su pokazivala znakove udara groma. Meso se izgrizlo od munja kojw su pogodile telo, kao i zemlja oko njih.

Stručnjaci kažu da su deca bila smeštena tamo kako bi ih podigli na viši položaj. Deca su ubijana pošto su viđena da su čistija od odraslih i samim tim su predstavljala bolju ponudu bogovima.

Tela dece iz čitavog carstva Inka odvođeni su iz svojih domova da bi bili ubijeni i postavljeni na vrhove planina da bi ih pogodila munja, tvrde naučnici.

Cilj ove prakse bio je da se deca uzdignu do statusa negde između smrtnika i bogova.
Stručnjaci kažu da je kultura smatrala da je snaga od milijardu volti električne energije manifestacija favoriziranja božanstva.

Naučnici smatraju da su deca odabrana zbog njihove ‘čistote’ i zato su Inke prinosile najbolje žrtve krvoločnim bogovima.

Rođenje deteta u ime religije smatralo se kao čast. Smatra se da su mladići birani iz dalekih krajeva ogromne imperije.

Ostaci šestoro žrtvovane dece koja su pronađena na vrhovima planina sada su smešteni u hladnjači u muzeju “Museo Sancturios Andinos”, a nekolicina je u dobrom stanju, dok su neki od leševa stari 500 godina mumificirani .

Međutim, neki su u mnogo lošijem stanju, sa tragovima opekotina i dokazima kako meko tkivo i odeća uništavaju grom.

Gđa Soča, viđena je kako analizira jedno od tela. Ona je rekla da su Inke decu smatrali čistom i netaknutom i da je njihov status trebalo da ubedi bogove da donose određene odluke.

Ostaci šestoro dece koji su prvi put pronađeni pre više od dve decenije ponovo su analizirani pomoću rendgenskih zraka i drugih nerazornih metoda. Pronađeni su sedeći u pravougaonim, kamenim platformama na planinama Ampato i vulkanu Piču Piču u Peruu.

– Prema Inkama, osoba pogođena gromom dobila je veliku čast – bog je izrazio interesovanje za tu osobu – rekla je Dagmara Soča, bioarheolog iz Centra za andske studije Univerziteta u Varšavi (CEAC), koji vodi Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje u zemlji.

Poznato je da su oblasti popularne lokacije za oslobađanje statičkog elektriciteta u oblacima, jer je deo zemlje oko tela kristalizovan, što se dešava samo pri ogromnom pritisku i temperaturi.

– Inke su decu smatrale čistom i netaknutom. Njihov status je trebao olakšati ubedjivanje bogova da donose određene odluke – rekla je gđa Soča.

Dve devojčice pronađene su na platformi montiranoj na Piču Piču, istraživači su primetili namernu deformaciju lobanje koja je izdužena.

Naučnici još uvijek ne znaju šta je bilo ključno za odabir dece koja su žrtvovana, ali veruje se da su oni prikupljeni iz svih krajeva carstva da bi se ujedinili regioni.

– Svakako su morali da imaju neke izuzetne osobine, poput lepote ili predaka – istakla je gospođa Soča.

Ova praksa nije neuobičajena za ljude Inka, bila je isključiva za kulture koje su živele u nizinskim predelima, daleko od planinskih regiona gde su.

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7498135/Inca-children-sacrificed-left-volcanoes-hit-lightning.html#v-7411758105793573998

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here