EPA/Caroline Blumberg

Pod morskom vodom se podrazumeva voda iz mora, ali i iz okeana. U proseku, voda u svetskim okeanima ima salinitet od oko 35 promila. To znači da na jedan litar morske vode ide oko 35 grama različitih soli (uglavnom, ali ne u potpunosti natrijum hlorid) rastvorenih u njoj.

Iako većina morske vode u okeanima ima salinitet od oko 35 promila, on nije svuda isti. Najmanje slano more na svetu se nalazi u istočnim delovima Finskog zaliva i u severnom delu Botnijskog zaliva. Oni pripadaju Baltičkom moru.

Najslanije otvoreno more je Crveno more, gde visoke temperature i ograničena cirkulacija prouzrokuju visoku stopu isparavanja. Ono ima i relativno mali prinos sveže vode iz reka. Salinitet u izolovanim morima i slanim jezerima je mnogo veći.

Morska voda je gušća od slatke vode, jer rastvorene soli dodaju masu bez znatnog uvećanja zapremine. Tačka smrzavanja morske vode snižava se sa porastom koncentracije soli. Pri tipičnom salinitetu ona se smrzava na oko minus dva stepena Celzijusa. Najhladnija morska voda (u tečnom stanju) zabeležena je 2010. u struji ispod Antarktičkog glečera i iznosila je minus 2,6 stepeni Celzijusa, prenosi “Politikin magazin”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here