Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je na Badnji dan svetu liturgiju u manastiru Gračanica uz sasluženje episkopa raško – prizrenskog Teodosija i hvostanskog Alekseja.

Patrijarh Porfirije je u svojoj besedi pred velikim brojem okupljenih vernika poručio da smo stvoreni da bi ljubav kao naš život bila most i put ka svakoj duši živoj.

“Sabrali smo se u duhu, sabrali smo se u istoj nadi ovde u svetoj Gračanici, čitavim svojim bićem pred Bogom. U ljubavi i srcem i mišlju u odnosu na Boga i čitavim svojim bićem u odnosu na bližnjega svoga. Znamo ko je naš Bog, jedan u trojici otac i sin i sveti duh, ali znamo i ko je naš bližnji, biće stvoreno po slici i prilici, naš bližnji je čovek” rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, sve što je čovek stvorio, sve na čemu je ostavljao svoj trag i pečat, sve je imalo početak i kraj, ali i čovek sam po sebi.

“Bog, postajući jedan od nas, pokazuje da ima smisla ne samo biti i postojati, nego da ima smisla živeti, da ima smisla truditi se, da ima smisla darovati sebe drugom, raspinjati se za drugog, žrtvovati se, da ima smisla živeti u podvigu, jer sve su to staze i rečice koje se ulivaju u jednu stazu i u jednu veliku reku koja se zove Carstvo Božje, koja se zove Večnost”, istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, upravo zato je događaj Rođenja Hristovog najvažniji događaj u istoriji ljudskog roda i nije čudo što se onda sve broji pre Njegovog Rođenja i posle Njegovog Rođenja.

“Svojim dolaskom u svet On je pokazao smirenje kao najvažniju odliku i osobinu onoga koji hoće da živi u harmoniji i u skladu sa sobom, sa drugima i sa čitavom tvorevinom. Bog je doneo mir, pomirio nas sa sobom i otvorio nam mogućnost da se i mi pomirimo u sebi, sa sobom i sa bližnjima svojim, da se mirimo uvek sa njima i sa čitavom tvorevinom koja je stvorena da bude raj”

Patrijarh Porfirije je naveo da naš pravoslavni srpski narod ima što nema nijedan drugi narod, a to je pozdrav koji jedni drugima upućujemo na dan Božića: Mir Božji, Hristos se rodi!

“U toj reči otkriva se naše opredeljenje. Mi pokazujemo da smo Hristovi, da smo narod mira, ali u pravom smislu te reči. Zato znamo da ne možemo želeti mir samo za sebe i da ne možemo imati mir za sebe, ako želimo nemir i odsustvo mira drugima, našim komšijama, ali isto tako i oni treba da znaju da ako hoće mir za sebe ne mogu ga zadobiti i steći ukoliko žele nemir nama”, poručio je patrijarh.

Kako je naveo, srce je stvoreno sa mnoštvo ulaza, ali bez ijednog izlaza da niko ne treba i ne može da izađe.

“Molimo se da naša srca budu takva uvek, ali molimo se isto tako da Gospod otvori srca naših komšija i sugrađana ovde na Kosovu i Metohiji, Albanaca, da i oni razumeju tu istinu, jer srce je stvoreno da bude toplo i nežno, a ne hladno i grubo”, rekao je patrijarh.

Citirajući Svetog vladiku Nikolaja, patrijarh Porfirije je poručio da svi zavađeni treba da se pomire i to tako što ćemo se truditi da živimo jevanđeljski i da držimo zapovesti Božje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here