Lična arhiva
Bombardovanje: Beograd 1999.

NATO agresija na SR Jugoslaviju je označila početak novog svetskog poretka i svega onog čemu, nažalost, danas svedočimo u celom svetu, poruka je skupa Da se nikada ne zaboravi, koji je u Beču održan u organizaciji Srpsko-austrijskog pokreta solidarnosti, povodom 25 godina od NATO bombardovanja SRJ.

Velika katastrofa

Austrijski mirovni aktivista Vilhelm Langtaler, koji je od prvog dana agresije 1999, bio uz Srbe u Beču na protestima, istakao je da se danas vidi kolika je katastrofa bilo bombardovanje SRJ, jer je, kaže, ceo svet upao u rat ne bi li SAD zadržala vodeću globalnu ulogu.

– Ne znamo kuda idemo, pred opasnošću smo nuklearne katastrofe… Napad na SRJ je bio početak svega toga, uništavanja i razaranja nezavisnih država – rekao je Langtaler i podsetio na svakodnevne proteste u Beču tokom bombardovanja Srbije, na kojima su građani iskazivali neslaganje za kršenjem međunarodnog prava, ali i neutralnosti Austrije.

Naveo je da je tada u Austriji bilo pokušaja nekih da satanizuju sve koji su govorili o zločinu NATO, pritom prikrivajući da je reč o kršenju međunarodnog prava.

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik NIN-a, sociolog Slobodan Reljić je naveo da su mediji i danas oružje u ratovima i učestvuju u borbama, te da je KiM odličan primer za to. Ocenio je i da je agresija, početak onog čemu prisustvujemo danas u svetu.

Vrhunac zločina

– Danas je, bombardovanje SRJ, sve čvršća omča oko vrata EU. Posle krize u Ukrajini i ubijanja u Gazi, to postaje sumorno očiglednije nego pre pet godina – kazao je Reljić.

Evropa izgleda kao putnik koji na peronu čeka voz koji sigurno neće doći, utisak je Reljića, koji navodi da je podržavanje secesionizma KiM i svega što se oko toga događa “novi ekser u kovčegu koji se sprema EU”.

Kako je Reljić naveo, Kosovo je mali rat sa velikim posledicama.

– Trajao je 78 dana, sa dinamikom drastičnog ubijanja manjeg od sebe, jer je 19 država bilo protiv jedne. Ali, posledice su velike, Evropa je na KiM uvedena u prvi rat posle Drugog svetskog rata, protivno međunarodnom pravu i logici ratovanja – ukazao je Reljić.

Predsednik Srpsko-austrijskog pokreta solidarnosti Lazar Bilanović je istakao je da je bombardovanje SRJ bilo “početak vrhunca zločina”, navodeći da je agresija NATO-a izazvala sve ovo što se danas dešava.

– NATO je ne samo agresijom na SRJ, već i razbijanjem SFRJ, pa i SSSR-a, stvorio sa saigračima, novi svetski poredak, čiji se vrh posle 25 godina kruni – rekao je Bilanović, uz ocenu da je svet, nažalost, blizu većeg sukoba, ali je uveren da su Srbi, kao i do sada, na pravoj strani.

Legitimizacija nepravde

Vilhelm Langtaler je istakao da bi članstvo Prištine u Savetu Evrope bilo još jedan korak za legitimizaciji otcepljenja tzv. Kosova i svega što se desilo pre 25 godina.

– Nadam se da neće do toga doći – dodao je Langtaler.

Bestidno proterivanje

Naveo je i da se na KiM čini sve da Srbi odu odatle i to se “radi bestidno”.

– Vidi se kako to funkcioniše, prvo razgovaraju o nečemu, kažu Aljbinu Kurtiju da nešto učini, a on odgovori da neće, i to nema veze, Zapad kaže, rekli smo mu, ali on neće… To se stalno ponavlja i obesmišljava svaku vrstu razgovora – ukazao je Reljić.

Počinjen ekocid

Advokat Srđan Aleksić, koji radi na tužbama protiv NATO zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, istakao je da je Alijansa izvršila ekocid. Na Srbiju je, kaže, bačeno 15 tona radioaktivnog elementa, od čega dve tone na jug zemlje, a to znači veću radijaciju nego u Hirošimi.

– Upotreba osiromašenog uranijuma prevazilazila je cilj NATO i nije uticala samo na snagu neprijatelja, već i na ljude i na životnu sredinu. Građani Srbije i BiH, iskusili su posledice korišćenja nuklearnog otpada. NATO sve osporava – kazao je i dodao da se od sudova traži da pruže priliku da to bude popravljeno, jer niko nije iznad međunarodnog prava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here