Tanjug
Novi kilometri auto-puta od Niša do Merdara: Aleksandar Vučić sa radnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prilikom obilaska prve deonice auto-puta Niš – Merdare u Merošini, da je ponosan na taj put koji se gradi po svetskim standardima, jer će pomoći razvitku Topličkog okruga i juga Srbije i biti jedan od najprometnijih u Srbiji.

– Biće spas za Toplički kraj. Od velike je važnosti za Prokuplje, Blace i Kuršumliju. Ovo je i poziv za investitore, jer se gradi poslovna zona u Prokuplju, u Kuršumliji postoje tri banje, ali je potrebno još investitora. U opštini Blace smo otvorili još jedan pogon – rekao je on.

Na stotine kilometara

Vučić je rekao da je u okviru Berlinskog procesa 2014. sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o povezivanju Prištine i Niša auto-putem, ali naveo i da Priština nije zainteresovana.

– Jako je važno, da budemo spojeni sa našom Gračanicom, ali i sa Prištinom, Tiranom, Dračem. To nam olakšava posao i napredak, uvoz i izvoz robe i usluga – rekao je šef države.

Vučić je dodao da Srbija ima da izgubi mnogo više od tzv. Kosova.

– Mnogo nam je snažnija ekonomija, ljudi žive mnogo bolje, naše plate su još malo pa duplo veće nego dole – ukazao je predsednik Srbije.

Istakao je da Srbija u Evropi, proporcionalno svojoj veličini, gradi najveći broj saobraćajnica, što, kako kaže, nije lako u trenutku kada je Evropa u nekoj vrsti recesije.

– Ove godine, biće otvoreno stotine kilometara auto-puteva, a u pitanju su milijarde evra, u čemu u velikoj meri pomaže EU, mada je najvećim delom to je zasnovano i na našoj finansijskoj stabilnosti – rekao je predsednik.

Koridor stabilnosti

Aleksandar Vučić je uz zahvalnost EU na velikoj pomoći, ukazao da Srbija mora da vodi mudru politiku.

– Moramo da budemo promoteri saradnje i da privlačimo ljude, da sarađujemo, čuvamo nacionalne interese i da vodimo mudru politiku spajanja i povezivanja, a ne sukoba i razdvajanja – naveo je Vučić.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre je rekao da ovo treba da bude put stabilnosti i pomirenja u regionu, kao i da će biti kičma regionalne putne mreže. Za njega je izgradnja puteva simbol evrointegracija.

– Radićemo na izgradnji puteva i doprineti da putovanja budu bezbednija i efikasnija. Najvažnija nam je politička destinacija Srbije, a to je članstvo u EU i nastavićemo da radimo na tome zajedno – poručio je Žiofre.

Ukazao je na to da je EU najveći trgovinski partner, investitor i donator Srbije.

– Mi smo prijatelji Srbije, i nastavićemo da radimo i dalje u tom duhu – poručio je.

Investiranje u jug

Aleksandar Vučić je rekao da postoje brojni investitori zainteresovani za ulaganja u jug centralne Srbije.

– U Nišu polažemo u septembru kamen temeljac za novu fabriku koja će zapošaljvati 375 ljudi. Za Niš imamo još četiri potencijalna investitora i za Prokuplje čak četiri iz EU – rekao je predsednik.

Veza sa morem

Auto-put Niš-Merdare, planirane dužine oko 77 km, treba da poveže Srbiju sa lukom Drač na Jadranu. Vučić je rekao da je ponosan što će nas ovaj put povezati i sa Srbima i sa Albancima na KiM.

Emanuel Žiofre je poručio da će put omogućiti slobodan tok ljudi, robe i kapitala, od Niša, preko Prištine do Tirane i dalje.

Rastu plate

Aleksandar Vučić je rekao da će se dobro osetiti kada se povećaju plate prosvetnim radnicima, i medicinskim sestrama u septembru, pa potom i značajanom broju pripadnika vojske.

– Od kraja godine povećavamo i minimalac – naveo je i najavio da do kraja godine ide na 400 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here