Tanjug
Aleksandar Vučić

Teška energetska situacija sa kojom se suočava Evropa, a koja bi mogla da ostavi posledice po region i Srbiju, bila je glavna tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerkom Anom Brnabić, članovima Vlade Srbije i šefovima energetskog sektora. Na sastanku, u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, razmotrene su sve neophodne mere koje bi trebalo preduzeti da bi se, tokom zime, osigurala energetske stabilnost i bezbednost Srbije, i teklo neometano snabdevanje građana i privrede, strujom i gasom.

Osim premijerke razgovorima su, između ostalih, prisustvovali Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, Aleksandar Vulin, ministar policije, Milorad Grčić, v. d. direktora EPS, Ana Matejić, direktorka Elektromreže Srbije, kao i predstavnici Elektrodistribucije, Srbijagasa, EMS i drugih…

Premijerka Srbije izjavila je da su u ovom trenutku svi problemi na snabdevanju potrošača električnom energijom sanirani, ali da je uprkos stabilizaciji stanja borba dnevna.

Brnabićeva je dodala da vlasti daju sve od sebe da budu podignuti svi blokovi termoelektrana, da se dođe do uglja boljeg kvaliteta, i nastavi sa isporukom struje bez restrikcija.

– Otvoreno rečeno stanje je teško. Borba je iz minuta u minut. Polako dižemo blokove. Imamo lošu hidrologiju, slabo ima i vetra, pa dodatno trošimo na balansiranje sistema uvozeći struju – rekla je ona za TV Pink.

Premijerka je istakla da sve bezbezbednosne službe rade na događaju u termolektranama.

– Ne isključujem mogućnost da je došlo do sabotaže. Svakako je bilo nekompetentnosti i nestručnosti u svakom smislu. A da li je bilo još nešto, pa prevelika je slučajnost da u trenutku ispadne šest blokova termoelektrane – rekla je premijerka.

Govoreći o odgovornosti zbog prekida rada termoelektrane u Obrenovcu Brnabićeva je istakla da neće biti zaštićenih.