Da ste bili na Grenlandu, bilo bi vam toplije nego u Srbiji

0

wikipedia.org/Svickova
Prijatno kupanje na ostrvu Junartok, uz ledene bregove koji vas mimoilaze
 

Na jugu Grenlanda, naime, postoji dosta termalnih izvora, ali se samo na ostrvu Junartok nalaze takvi izvori koji su dovoljno topli da se u njima kupate. Junartok je deo oblasti Kujalek, i nalazi se u neposrednoj blizini mesta Aluitsup Paa.

Ostrvo leži na pola puta između Kakortoka i Nanortalika, i put do njega brodom traje jedan dan iz bilo kog od ova dva grada da krenete. Po Junartoku je raštrkan veliki broj “bazena“, u kojima izvire topla voda i pravi mehuriće, i u kojima temperatura dostiže sjajnih 34 do 38 stepeni Celzijusovih čak i tokom ledenih zima.

Ono što je jedinstveno u vezi sa Junartokom je da se ovi termalni izvori nalaze u potpuno prirodnom orkuženju, usred travnatih polja. Nema asfalta jer nema ni prilaza za automobile ili autobuse, nema banjskih kompleksa, jednostavno – priroda je ostala prilično netaknuta.

Ljudi su ovde napravili samo jedan prolaz i dve skromne šupe, u kojima je moguće presvući se, dok se u blizini nalaze i ruševine manastira. Ako biste došli u jednan takav termalni izvor da se banjate, ne bi bila retkost da vidite, na par stotina metara od vas, ledene bregove koji lenjo plove morem, a ponekad i kitove koji su česti posetioci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here