M. Stanković
Svi učenici sa sveštenicima, profesorkom Slađanom i Marinom Radosavljević

Kao i svake godine hramovna slava hrama Svetog Georgija u Bremenu – Đurđic, proslavljena je veoma svečano. Okupio se veliki broj vernika koji su dupke ispunili hram. Svetu liturgiju je služio nadležni paroh, protojerej Dragan Jovanović, a sasluživali su mu protojerej Saša Momirović (bivši bremenski paroh), otac Milan Tanasić, Ilija Šlepegrel (sveštenik Gruzinske crkve) uz nekoliko čtečeva.

Slavska znamenja je pripremila porodica Milošević iz Oldenburga (Miloš i Bojana sa decom). Posle osvećenja slavskih znamenja kumstvo za narednu slavu su preuzele porodice Perišić, Marković i Sremac.

Najlepšu čestitku su pripremili đaci Srpske dopunske škole iz Bremena pod rukovodstvom profesorke Slađane Dunjić Fridrih. Oni su izveli prigodan program, a počeli su ga pesmom “Tamo daleko”. Zatim su govorili slavske zdravice kojima su svima poželeli dobro zdravlje, svaku sreću, a poslednji čestitao Damjan Jovanović je svoju zdravicu završio podižući čašu vina uz uzvik: “Živeli!”.

Lomljenje kolača: Otac Saša sa kumom Bojanom i njenom ćerkicom i sinom

Đaci su ujedno i članovi folklorne sekcije koju vodi Marina Radosavljević. Obučeni u narodne nošnje oni su prvo doprineli lepoti svečarske slike pred oltarom. Potom su izveli tri tačke: “Igrale se delije”, “Oj, Moravo” i “Višnjičica rod rodila”.

Svi učesnici programa su nagrađeni burnim aplauzima.

Bogata trpeza

Parohijanke su pripremile bogatu slavsku trpezu za kojom se svečarsko slavlje nastavilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here