Vesti
VIRTUELNO DRUŽENjE: Na Zumu je priređen i kulturno-umetnički program

U cilju podsticanja dečje kreativnosti i ostvarivanja saradnje među učenicima i nastavnicima iz različitih zemalja u kojima se izvodi Dopunska nastava na srpskom jeziku u inostranstvu u organizaciji Ministarstva prosvete Srbije, nastavnici dopunske u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg su povodom obeležavanja Vidovdana raspisali likovni konkurs pod nazivom “Vidovdanska priča”.

Jedna od stranica Vidovdanskog zbornika

Na osnovu znanja o važnim istorijskim ličnostima i događajima iz vremena Kosovskog boja, koja su stekli na časovima radove su poslali učenici iz Slovenije, Francuske, Italije, Švajcarske, Velike Britanije i Nemačke. Tako su nastali crteži božura i ilustracije epskog lika ili istorijske ličnosti na temu Kosovskog boja, među koji su najčešći bili knez Lazar, kneginja Milica. Kosovka devojka…

Rad Jovane Majkić iz Slovenije

– Baš kao što smo i očekivali, pristigao je veliki broj dečjih radova iz cele Evrope, ukupno 250, od kojih su najbolji i nagrađeni. Radovi su bili razvrstani po uzrasnim grupama u četiri kategorije, za učenike 1. i 2, zatim 3. i 4, 5. i 6. i na kraju 7. 8. razreda, žiri je imao težak zadatak da izabere najbolje. Učenici su stvorili prelepe likovne radove. Veliku zahvalnost dugujemo njima ali i njihovim nastavnicima, zatim Blaženki Trivunčić i Biljani Bukinac, koordinatorkama dopunske nastave. Svi su oni svojim angažovanjem doprineli da ovaj konkurs bude uspešan. Zahavaljujmo svima na saradnji – prenosi svoje utiske povodom upravo završenog konkursa Tatjana Popović, koordinator dopunske nastave u pokrajini Baden-Virtemberg.

Rad Gabrijele Živković iz Burgdorfa

“Vidovdanska priča” je zaokružena virtuelnim druženjem. Putem Zum aplikacije, dan uoči Vidovdana, uključili su se svi učenici koji su nagrađeni na konkursu, kao i njihovi nastavnici i koordinatorke nastave. Posle predstavljanja nagrađenih učenika i njihovih radova, druženje je nastavljeno kulturno-umetničkim programom učenika koji su na pravi način dočarali značaj Vidovdana u srpskoj istoriji.

Lana Jevremović
Milica Mitić

Za vođenje programa bila je zadužena mr Ksenija Gaćinović.

Rad Dunje Đorđević iz Skija
Rad Lepotine Stević iz Pariza
Rad Nikole Novakovića iz Slovenije

Svi pohvaljeni

Zbog iskazane kreativnosti pristiglih radova, žiri u sastavu: Nataša Milenković, Biljana Anđelković, Ksenija Gaćinović, Valentina Damjanović, Slavica Stupar, Slavica Simić, Jovana Knežević i Tatjana Popović, odlučio je da svi učesnici konkursa budu pohvaljeni.

Naslovna strana zbornika

Zbornik radova

U želji da bogatstvo dečje mašte ostane trajno zabeleženo, nastao je Vidovdanski zbornik kojim je zaokružena “Vidovdanska priča”. U njemu se nalaze ne samo dečji radovi, već i njihova ljubav prema otadžbini, istoriji, srpskom jeziku i srpskoj školi, u kojoj uče da čuvaju svoj jezik, tradiciju, korene i svoje svetinje.

Vidovdanski zbornik, objavljen je u elektronskom izdanju 28. juna, na sam dan praznika. Na njegovim stranicama vidovdansku priču svojim radovima pričaju deca, koja zahvaljujući organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku, širom sveta, i na taj način pokazuju koliko vole svoj jezik i otadžbinu.