commons.wikimedia
Kalinjingrad

Bivši vrhovni komandant NATO Džejms Stavridis sugerisao je da bi članice Alijanse trebale da “neutrališu” najzapadniju rusku eksklavu Kalinjingrad ako Moskva ozbiljno ugrozi bezbednost baltičkih država.

Stavridis je u tekstu za novinsku agenciju “Blumberg” naveo da je Kalinjingrad poslednja preostala smetnja koja sprečava da se Baltičko more pretvori u “NATO jezero”.

“Pogled na kartu pokazuje da je to u velikoj meri, ali ne i potpuno, tačno – obala ima nekoliko delova ruske teritorije. Ostatak priobalnog primorja je u rukama Alijanse – Švedska, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Nemačka i Danska”, napisao je Stavridis, penzionisani admiral američke mornarice i bivši vrhovni komandant NATO.

“NATO bi trebalo da izvrši pritisak na maleni Kalinjingrad, koji deluje kao geografski klin između baltičkih država Alijanse – Estonije, Letonije i Litvanije – i ostatka Severnoatlantskog saveza”, napisao je Stavridis.

On je dodao da će u slučaju rata Kalinjingrad morati da bude neutralisan kako ruske kopnene snage, koje verovatno deluju kroz Belorusiju, ne bi mogle da preuzmu kontrolu nad koridorom Suvalki, koji je od ključnog značaja.

Koridor Suvalki je uski pojas zemlje između Belorusije i Kalinjingrada koji se proteže duž granice Litvanije i Poljske. Nakon početka sukoba u Ukrajini, baltičke članice NATO su ograničile kopneni saobraćaj između ruskog kopna i Kalinjingrada u okviru embarga EU.

Međutim, one nisu uvele potpunu blokadu, jer mnogi smatraju da bi se prekid pristupa Rusije njenoj sopstvenoj teritoriji, u izvesnoj meri, mogao smatrati razlogom za objavu rata.

Poljska i Litvanija su nedavno izvele vojne vežbe u toj strateški važnij oblasti, a zapadni mediji i zvaničnici spekulišu da bi Rusija mogla da gađa tu teritoriju u slučaju sukoba velikih razmera.

Rusija je u više navrata negirala da ima bilo kakve planove da napadne NATO, a ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da Moskva “nema geopolitički, ekonomski niti vojni interes” da to učini.

Kalinjingrad, nekada Kenigsberg, pripadao je Nemačkoj do kraja Drugog svetskog rata, kada je predat Sovjetskom Savezu, prema Potsdamskom sporazumu. Ta eksklava ostala je u sastavu Rusije posle raspada SSSR i, nakon nekoliko uzastopnih talasa širenja NATO, našla se potpuno okružena članicama bloka.

5 COMMENTS

  1. Rodni grad Imanuela Kanta. Velikog nemackog filozofa svetskog glasa. Grad se do 1946 zvao Koningsbergen u Istoscnoj Pruskoj oblasti. Nakon pada Sovetskog Saveza, ostala je “ruska” enklava izmedju Poljske i Litvanije. I ta enklava ce uvek ostati “ruski noz” na grlu Poljske. Dok se Kosovo ne vrati u narucje majke Srbije, ne treba vracati ni jednu enklavu bivsim ziteljima i bivsim vlastodrscima.

  2. Прича се да у Калињин граду има око 300 искандера. Са вероватно нуклеарним бојевим. Остало до 500 км не знамо. Знају они који требају да знају.

  3. Не знам због чега Белорусија не тражи да јој се врате Виљнис и Клаипеда.

  4. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here