Dačić: Azilanti će biti vraćeni iz Belgije

0

Će ih vratimo među Srblje: Ministar MUP-a Ivica Dačić
 

U izjavi za "Blic", ministar Dačić je dodao da će svi azilanti biti vraćeni iz Belgije. Dačić je kazao da će "narednih dana biti razgovora sa Evropskom komisijom i predstavnicima Belgije, a u narednom periodu zajedničkim delovanjem radiće se na sprečavanju takvih pojava".

 

"Reč je o Albancima s juga Srbije i Makedonije, ali za sada nismo još dobili dovoljno informacija. Taj broj nije tako veliki kao što se objavljuje jer je reč o oko 300 lica. Po ulasku u Belgiju sa biometrijskim pasošem, oni zatraže azil, a pri tom kažu da nemaju nikakva dokumenta. Mi ćemo reagovati i preventivno i građanima objasniti da azilandi, odnosno lažni azilanti, neće dobiti azil i svi će biti vraćeni na osnovu sporazuma o readmisiji", rekao je Dačić.

 

Šiptari svima dođu glave

Azilanti s juga Srbije i Makedonije, u stvari Šiptari, odlaze najčešće u Belgiju jer ta država pruža najbolje uslove, između ostalog poput hotelskog smeštaja. Azilanti navode da nemaju dokumenta ili se pak pozivaju na politički progon. Po konvencijama Belgija ne može odmah da ih vrati u zemlju iz koje su došli, ali kako se radi o zloupotrebi jer je prvenstveno reč o ekonomskim razlozima, azilanti će biti vraćeni, navodi "Blic".

On je najavio da će MUP ispitati da li u povećanom broju azilanata u Belgiji ima i elemenata kriminala, a već se došlo do imena agencija koja učestvuju u prevozu. Takođe, kontroliše se i eventualna promena prebivališta Albanaca sa Kosova i Metohije na jug Srbije, istakao je Dačić.

 

"Suzbijanje pojave lažnih azilanata je veoma važno da ne bi bio ugrožen bezvizni režim. Ovaj slučaj sa Belgijom za sada je jedini i reč je o jedinoj primedbi koja je došla iz EU, kazao je Dačić.

 

MUP Srbije trenutno ispituje da li u celom slučaju ima elemenata kriminala, a prema saznanjima "Blica" postoji osnovana sumnja da su u posao uključene agencije iz Makedonije koje organizuju autobuski prevoz do Belgije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here