EPA/Koča Sulejmanović
Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je sinoć, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je to bio dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

– Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda – poručio je Dačić sinoć, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Istakao je da Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njihova međunarodna obaveza, kao i da sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničko čišćenje.

Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje samog Saveta Evrope i međunarodnog pravnog poretka, naglasio je Dačić.

– O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije? Mi ćemo nastaviti našu borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja. A videćemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. li će to opet biti laž –  upitao je šef srpske diplomatije.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je sinoć nacrt izveštaj izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope.

Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Nakon usvajanja izveštaja Dore Bakojani, Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja. Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

7 COMMENTS

 1. Грци још једном потврдили да нису искрени пријатељи Србије

 2. САД ЈЕ ТРЕНУТАК ДА ИЗАЂЕ СРБИЈА ИЗ ОВАКВЕ КАРИКАТУРЕ ОД ЕУ САВЈЕТА
  НЕ ПРИЧАЈТЕ ВИШЕ
  НЕГО ИЗАЂИТЕ .
  ЗАБРАНИТЕ УЛАЗ У СРБИЈУ ОВАКВИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА.
  НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗАБРАНИТЕ ЗАКОНОМ.
  ЈЕР СУ ПЛАЋАНЕ ИЗ ЦЕНТАРА МОЋИ КОЈИ РУШЕ СРБИЈУ.
  АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА ЗА ОДЛАЗАК У УНИВЕРЗИТЕТ НОВОГ САДА
  ПРОГЛАСИТЕ ПЕРСОНОМ НОН ГРАТА.
  НЕКА ИДЕ У НДХ , ЗНА ОН ДОБРО КО ЈЕ динко шакић.

  🇷🇺☦️🇷🇺

 3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EEEEEVROOOOOOPAAAAA! ŽIVELA AMEEEEERIKAAAAA! ŽIVELA SRBIIIIIJAAAAAAA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

 4. Brisel se pravi slijep, gluv i nem. Vecina u EU ne podnose Srbiju i idu na to da Srbiju mora priznati svoj deo teritorije
  kao drzavu, Brisel hoce da dokaze da oni se pitaju i vldaju na Europsko tlo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here