Ivica Dačić nije više šef diplomatije, već predsednik Skupštine Srbije. Ova odluka Aleksandra Vučića izazvala je iznenaženje u javnosti, a većina poznavalaca političkih prilika u Srbiji mišljenja je da je Vučić na ovaj način kaznio SPS i gurnuo ga u politički ćošak, mada ostaju otvoreni i za teoriju da je Dačić zapravo pristao da se žrtvuje zarad mira u sopstvenoj stranci.

Odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Dačića postavi na mesto predsednika Skupštine, predstavljena je u njegovom večerašnjem obraćanju na, po Dačića, najbolji mogući način.

– Mislim da je važno da on kao iskusni političar rukovodi svima, posebno da razumemo sve ove promene na srpskoj političkoj sceni, kroz antivaksere, antikoronere, odakle tolika mržnja prema migrantima. Biće mnogo posla za njega – rekao je Vučić.

Dačić je novu funkciju dočekao kao najveću čast.

– Za svakog državotvornog političara najveća je čast biti na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji. Zajedno sa predsednikom Republike Srbije i Vladom Republike Srbije, Narodna skupština će dati ključan doprinos razvoju i budućnosti Srbije, uz puno jedinstvo koje obezbeđuje stabilnost i prosperitet zemlje – poručio je ovim povodom Dačić.

Mišljenje političkih analitičara je, međutim, da je nova Dačićeva pozicija sve samo ne najveća čast.

Guranje u ćošak 

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da je ovo dalje guranje u ćošak i Dačića i socijalista.

– Postavljanje Dačića za predsednika Skupštine je samo dalje spuštanje lestvice i lagano guranje SPS ka sve nebitnijoj stranci. Oni gube glasače, podršku u narodu, stranka slabi… – ocenjuje Popović.

Ipak, ostavlja mesta i za mogućnost da se radi o nekoj vrsti kalkulacije.

O čemu je zapravo reč?

Sada već bivšem ministru spoljnih poslova verovatno je bilo i više nego jasno da iako uđe u Vladu, može da se oprosti od najmanje tri resora. Tako bi SPS ostalo dva mesta za stolom u Nemanjinoj 11. Ukoliko bi on zauzeo jedno od njih, iz Vlade bi morali da izađu Aleksandar Antić ili više verovatno Branko Ružić. To bi dalje moglo da izazove ozbiljne probleme za Dačića u samoj stranci, koja je ionako poslednjih meseci rastrzana sukobima oko funkcija.

Sličnog je mišljenja i direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić.

– Mislim da Dačić nije nezadovoljan ovom funkcijom. Ostaje u vlasti, čuva stranku, a biće i dalje u javnosti i u medijima. Njemu je bitno da je u vlasti, na neki način u stranci ovo može da se tumači kao korektan potez, jer je stranačkim kolegama prepustio ministarske pozicije. Ipak, mislim da je ova odluka pre svega bila na Vučiću – ocenjuje Pejić.

Početak kraja SPS 

Politički analitičar Boban Stojanović uveren je, međutim, da je ovo jednostavno Vučićeva kazna.

– Mada, možda je Dačić u pravu kad kaže čast. Koliko Dačić zapravo ima snage u političkom životu Srbije toliko je i počašćen. On je prosto bio u poziciji da prihvati sve što mu Vučić ponudi. Da mu je ponudio da bude samo poslanik ili neki državni sekretar i to bi morao da prihvati. S obzirom da je Dačić u Vladi važio za zabavljača, sad definitivno možemo da očekujemo da Parlament postane mesto za zabavu – kaže Stojanović.

Šalu na stranu, Stojanović smatra da svedočimo početku kraja SPS.

– Pravljenje koalicije sa SPS koja mu uopšte nije potrebna, jeste Vučićeva poruka Dačiću da očekuje njegovu podršku na izborima 2022. godine. To se može smatrati početkom kraja socijalista, jer je apsolutno nemoguće da vode kampanju za parlamentarne izbore, uz koje će biti održani i predsednički, a da SPS pritom nema svog kandidata – zaključuje Stojanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here