Dačić: Neka mi izađe na crtu ko sme!

0

Ne plaši se nikoga: Ivica Dačić 


Koji vas prvi poslovi očekuju?

– Prvi skup na kojem ću prisustvovati je komitet ministra spoljnih poslova Saveta Evrope. Tu će zasigurno tema rasprave biti Ukrajina i odnos s Rusijom. Očekuje se da će doći i Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije. Sledeće nedelje je konferencija ministara EU i zapadnog Balkana u Solunu. To je veoma važan sastanak jer će u junu biti analiza šta smo uradili i dokle smo stigli u evropskim integracijama. Treći događaj, u maju, jeste komitet ministara spoljnih poslova nesvrstanih u Alžiru. Inače, Srbija sledeće godine predsedava OEBS-u, a to je posao ministra spoljnih poslova. Nastojaću da za to vreme u Beogradu bude održana sednica komiteta saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a, ali ako međunarodne prilike budu dozvoljavale, predložiću da kod nas bude samit šefova država ili vlada.

 

Da li će država zadržati neutralan stav kada je reč o krizi na relaciji EU-SAD-Rusija?
– Da. Taj stav će biti iznet već na Savetu Evrope, gde je bitno da Srbija zadrži principijelan odnos. Mi poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje, članice UN, uključujući i Ukrajinu, ali s druge strane Srbija se nikada neće priključiti bilo kojim sankcijama protiv Rusije jer je reč ne samo o nama prijateljskoj državi, ekonomskom i političkom partneru, već i o državi koja nikada nije uvodila sankcije prema Srbiji.


Stranci nisu uticali na vladu

Opozicija optužuje da je u formiranju Vlade presudan bio strani uticaj, pre svega u rokadi ministara saobraćaja i energetike.
– Sada za formiranje Vlade nije bila potrebna koalicija, već je reč o isključivo političkoj odluci premijera da pruži ruku saradnje i drugim političkim faktorima. Tako da sve te priče spadaju u domen političke fantastike.

 

Hoćete li nastaviti pregovore o Kosovu?

– Nastavak dijaloga još nije zakazan. Međutim, kada je reč o dijalogu, stvari su potpuno jasne, pregovarački proces je na nivou premijera. Tako je i započet. Spreman sam da dam svoj doprinos koliko je to potrebno premijeru.

 

Da li će konačno biti postavljeni ambasadori u važnim državama?

– Sva upražnjena diplomatska mesta, a koja su ključna – poput Berlina, Vašingtona i Pekinga – biće ubrzo popunjena. Ali o personalnim rešenjima nismo još razgovarali i ta odluka nije samo na meni, već i na premijeru i predsedniku države.

 

Napuštanje MUP je bilo emotivno

Kako ste se osećali kada ste odlazili iz MUP-a?
– Oprostio sam se sa svima s kojima sam sarađivao proteklih šest godina. I sigurno je da to ne može da prođe bez emocija. Moram da priznam da sam i otišao ubrzo sa svečanog oproštajnog koktela da me ne bi savladale emocije. Novom ministru želim uspeh i imaće moju podršku i pomoć za sve što mu je potrebno.

 

Da li će biti smena u ministarstvu ili oduzimanja diplomatskih pasoša svima koji su ga dobili preko veze?

– Ukoliko se ispostavi da je bilo nekih administrativnih propusta u dosadašnjem radu ministarstva, oni će biti ispravljeni. Kada to kažem, mislim i na diplomatske pasoše ako je bilo kršenja propisa prilikom njihovog dodeljivanja. Ono što je sigurno jeste da neću praviti partijsko ministarstvo jer cilj mi je da spoljni poslovi budu najbolja pozitivna referenca Srbije. Narednih dana sagledaću situaciju u ministarstvu i predložiti određena rešenja.


CEAS: Netačna Dačićeva izjava

Centar za evroatlantske studije (CEAS) danas osuđuje "netačnu izjavu" ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da Rusija "nikada nije uvodila sankcije Srbiji" i podseća da je Savet bezbednosti 30. maja 1992. uveo sankcije tadašnjoj SRJ, na osnovu Rezolucije 757, pri čemu su samo Kina i Zimbabve bili uzdržani. U saopštenju CEAS "izražava zabrinutost zbog trenda da se javni prostor kontaminira netačnostima koje itekako utiču na raspoloženje javnog mnjenja". "Ovaj trend nameću, pre svega, visoki zvaničnici Srbije i Rusije", smatra CEAS, napominjući da je slično i sa podacima o obimu trgovinske saradnje i količini bespovratne pomoći upućene Srbiji.

 

Da li u SPS ima funkcionera koji su nezadovoljni ulaskom u vlast i da li je to pretnja vama na mestu lidera stranke?

– O ulasku u Vladu smo doneli jednoglasnu odluku na organima stranke. Sve priče koje se pojavljuju u javnosti mogu da budu samo odraz ličnog stava pojedinaca ili njihovog nezadovoljstva neučešćem u vlasti. U suštini, ne postoji podela u SPS. Svako može da traži da se odluke preispitaju, ali na stranačkim organima. Na sednicama u SPS sam rekao da, ako neko ima nešto protiv, izađe i tako kaže ili da se sam kandiduje ako ima nešto protiv mene, a ja sam već pobedio među četiri kandidata. Mi ćemo uskoro doneti odluku o Kongresu SPS jer stranka mora da ima i novu politiku, ali će se birati i novi članovi organa. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here