Dačić: O britanskim vizama 2011.

0

Dačić i Džonson

"Rečeno mi je da će 2011. biti ponovo preispitivanje statusa viznog režima u odnosu na određene države sa kojima to još nije urađeno", izjavio je Dačić posle susreta sa državnim sekretarom britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Alanom Džonsonom.
 

On je dodao da mu je preneto da prošlog puta kada je takva analiza rađena, u 2007. godine, Srbija nije prošla test pre svega zbog tadašnjih starih pasoša, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

 


 

"Imajući u vidu da smo ispunili sve kriterijume koji su bili važni za ‘šengenski prostor’ i za Evropsku komisiju i da je izdato skoro dva miliona novih biometrijskih pasoša, može se očekivati da će razgovori o viznoj liberalizaciji sa Velikom Britanijom, u narednom periodu biti mnogo lakši", rekao je on.
 

"Dogovorili smo se da naši eksperti već otpočnu sa sagledavanjem svih kriterijuma i uslova koje Srbija treba da ima kako bi njeni građani mogli da putuju u Veliku Britaniju bez viza", dodao je ministar.
 

Velika Britanija, koja je članica Evropske unije, nije potpisnica Šengenskog sporazuma, tako da se vizna liberalizacija za građane Srbije ne odnosi na tu državu.
Dačić je od 15. marta boravio u radnoj poseti Velikoj Britaniji tokom koje je imao niz sastanaka sa zvaničnicima te države.

Dačić je danas razgovarao i sa generalnim direktorom britanske Agencije za borbu protiv teških oblika organizovanog kriminala (SOCA) Vilijamom Hjuzom, koji je ocenio da je dosadašnja saradnja sa srpskom policijom doprinela borbi protiv organizovanog kriminala u svetu.

 

Hjuz je, kako je saopštio MUP Srbije, istakao da je saradnja britanske i srpske policije dala izuzetne rezultate u borbi protiv kriminala, ne samo u regionu, već i u svetu.
 

Zajedničke akcije protiv organizovanog kriminala, naveo je Hjuz, rezultirale su otkrivanjem i hapšenjem više organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile ilegalnom trgovinom narkoticima, visoko tehnološkim kriminalom, pranjem novca i drugim teškim oblicima kriminala.
 

Dačić i Hjuz potpisali su Memorandum o razumevanju između SOCA i MUP Srbije u borbi protiv transnacionalnog kriminala i razvoju policijske saradnje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here