EPA/Andrej Čukić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je izjava britanske poslanice i predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns da Srpska pravoslavna crkva učestvuje u švercovanju oružja iz centralne Srbije na Kosovo, deo propagandnog rata koji se sprovodi protiv Srbije a čiji je cilj da se i Srpska pravoslavna crkva protera sa Kosova.

– To je deo priče o kriminalizaciji severa Kosova i novi vid kako da se proširi optužba koja traje godinama, a više od 10 godina se ponavlja da je sever kriminalizovan i sada se tu ubacuje Srpska pravoslavna crkva. Ona im je jedna od smetnji, pošto je SPC veoma važna za opstanak našeg naroda i potrebno je da se ona u optužbama identifikuje sa kriminalcima – rekao je Dačić za TV Pink.

Dodao je da je takva optužba deo opšteg napada na Srbiju i srpski narod i da je odmah kada je objavljena, reagovano i od Forin ofisa traženo objašnjenje.

– Nikakav pismeni odgovor nismo dobili a usmeno nam je rečeno da to nije zvanična politika britanske vlade i da Kerns ne može da govori u ime vlade a da britanska vlada ne raspolaže konkretnim dokazima za ono što je ona izjavila – istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima Kerns je i pored toga nastavila da radi i to kako je ocenio verovatno po agendi koju je dogovorila sa Kurtijem, kao i da ne bi bilo ništa novo da ona bude albanski lobista.

– Nema nijednog dokaza za njene izjave, to je i KFOR rekao. Pa mi ne možemo ljude da snabdevamo osnovnim životnim namirnicama a ne oružjem – rekao je on.

Osvrćući se na veliki broj krivičnih prijava protiv Srba među kojima su i ljudi iz Srpske liste, Dačić je ocenio da se radi o ideji da se proteraju Srbi sa severa Kosova i da se stvori atmosfera da oni sami zaključe da im tamo nema života.

– Naravno, oni bi voleli da se proteraju i Srbi sa juga, ali oni žive u posebnim uslovima i teško je da mogu uspešno da brane svoje interese kao Srbi na severu gde su oni kompaktna celina i gde nema Albanaca – rekao je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here