Tanjug/AP
Ivica Dačić na marginama 49. zasedanja Generalne skupštine Organizacije američkih država

“Srbija ima potrebu za kontinuiranim prisustvom na američkom kontinetu ako želi da u najboljoj mogućoj meri zaštiti svoj nacionalni i državni interes”, izjavio je danas u Bogoti prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić, koji u Kolumbiji učestvuje u radu Generalne skupštine Organizacije američkih država (OAD), izjavio je za Tanjug da je u tom smislu Srbija u poslednjih 10-15 godina postala posmatrač u raznim američkim organizacijama, a jedna od najvećih je OAD.

– Od 35 zemalja američkog kontinenta Srbija je uspela da promeni političku sliku i trenutno 19 zemalja nije priznalo nezavisnost Kosova, a 16 jeste. Ali do pre godinu dana situacija je bila obrnuta – 19 zemalja je priznalo kosovsku nezavisnost, a 16 nije – podsetio je Dačić.

Podsetio je takođe da je rezultat napora bio taj da su Surinam, Grenada i Dominika suspendovale, odnosno poništile odluku o priznavanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

– U tom smislu su i svi naši sastanci i naše prisustvo na američkom kontinentu od velikog značaja za održavanje kontakta i razgovore s prijateljskim zemljama. Srbija učestvuje i u drugim reagionalnim američkim organizaicjama, kao što je Organizacija karipskih država, kao što je Karikom, a učestvovaćemo i u radu Pacifičke alijanse, koja će zasedati u Peruu za nekoliko dana – naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da je u Kolumbiji razgovarao s predstavnicima dvadesetak država, ocenivši da su to sve bili dobri razgovori, te da je, kako kaže, siguran da će rezultat biti veoma pozitivan kada je reč o najvažnijem državnom i nacionalnom interesu Srbije, a to je Kosovo.

– Takođe, na američkom kontinentu u Čileu će biti održana Godišnja skupština Interpola, u oktobru. Nije još izvesno da li će se zahtev Kosova naći na dnevnom redu, a ako se nađe, veoma je važno da održimo prošlogodišnji rezultat. To znači da se mora razgovarati pojedinačno s mnogim zemljama i zato je naše prisustvo ovde od velikog značaja – kazao je Dačić, istakavši da upravo zato ocenjuje ove razgovore kao uspešne.

Dodao je da će prisustvovati na inauguraciji novog predsednika Paname, a potom će, kaže, posetiti Peru, gde će biti održan samit Pacifičke alijanse.

2 COMMENTS

  1. Дај болан Хајване објасни Американцима о Титоизму, диктатури пролетаријата, самоуправљању… А народ каже: “Лупи па остане жив.”

  2. Prisustvo Srba na američkom kontinentu.E Dačiću u šta se ti uzdaš.Pa nisu ti Srbi tamo neko kome je stalo do Srbije.Oni su se poistovetili s aMerikancima,za Srbiju su samo na rečima i to kad kojim slučajem dodju u Srbiju.Čim što pre pobegnu iz nje priča je američka.Stide se tamo svog srpstva i trude se da postanu veći katolici od pape.U ostalom oni su tamo sredili svoj život,a do nas im je stalo što e kaže ko do lanjskog snega.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here