EPA/Koča Sulejmanović
Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlić Radmana i najavio da će uputiti protesnu notu Hrvatskoj zbog njegove izjave.

– U Hrvatskoj se sistematski godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primera je izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Grlić Radmana, kojom napada Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića – izjavio je Dačić, a navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Srpski ministar spoljnih poslova je naglasio da “niko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, da deli lekcije i brutalno se meša u unutrašnje stvari Srbije”.

– Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda. Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti. Hrvatski ministar nije naučio lekcije iz istorije, pa zaboravlja, ili bi želeo da se zaboravi, da je Hrvatska bila najverniji trabant Austrougarske i nacističke Nemačke, sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, koja se borila čak i posle Hitlerovog samoubistva, sve do 15. maja, šest dana posle kapitulacije Nemačke. Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana – istakao je Dačić.

U saopštenju je navedeno da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije osuđuje “ovu sramotnu izjavu Grlić Radmana” i da će uputiti Hrvatskoj protestnu notu.”

Grlić-Radman je ranije izjavio da se Vučić “mora odlučiti na kojoj će stolici sedeti”, aludirajući na njegove pokušaje da zadrži dobre odnose i sa Rusijom i sa Evropskom unijom.

– Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali maligni uticaji Rusije na Zapadnom Balkanu neće biti dopušteni – izjavio je Grlić Radman.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here