EPA/Koca Sulejmanović
Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije rekao je danas da je predlaganje rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, pokušaj da se izbegne veto Rusije, ali i da postoji pitanje legaliteta jer se o temama o kojima raspravlja Savet bezbednosti UN (SB UN) ne može raspravljati pred GS UN.

Dačić je za TV Prva rekao da je na sastanku predstavljen tzv. nulti nacrt rezolucije i da su sastanku mogle da prisustvuju sve misije u UN.

– Zanimljivo je da su mnoge misije postavile pitanje zašto se sada raspravlja i kako se sada od jednom pojavilo to pitanje. Kad su ovakve stvari u pitanju, u UN se uglavnom pokušava da se to usvoji konsenzusom. Uostalom bio je samo jedan slučaj kad se o tome donosila odluka i to je bila u pitanju Ruande. Ali i to je bilo pre donošenja opšte rezolucije, univerzalne rezolucije o genocidu i kada je uveden 9. decembar. Nakon toga nikada se nije desilo da neki pojedinačni primer bude predmet neke rezolucije u Generalnoj skupštini –  rekao je Dačić.

On je naglasio da pored nedostatka konsenzusa u UN i u samoj BiH ne postoji konsenzus po ovom pitanju.

– Veliki broj delegacije se osvrnao na to da ne postoji konsenzus u samoj Bosni i Hercegovini, da predsedništvo nije donelo odluku i da to je samostalna akcija muslimanskog i hrvatskog i šefa misije – rekao je Dačić.

On je dodao da postoiji i pitanje legaliteta jer po povelji UN o temama o kojima raspravlja Savet bezbednosti UN (SB UN) ne može se raspravljati pred Generalnom skupštini bez dozvola SB UN.

– Savet bezbednosti nije dao dozvolu, naprotiv, oni su odbili to jer je Rusija stavila veto. Ovo je pokušaj da se izbegne veto, da se dođe na GS UN. Kad se tome doda da se rezolucija predlaže pod tačkom dnevnog reda koji se odnosi na kulturu mira, sećanja, i za koju je potrebna prosta većina, a ne dvotrećinska većina – naglasio je Dačić.

Dačić je pojasnio da se odluke u GS UN o važnim pitanjuma uvek donose dvotrećinskom većinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here