Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsedavajućim OEBS-om i ministrom spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte Ijanom Borgom i istakao da Srbija tu organizaciju smatra najznačajnijom bezbednosnom platformom i spremna je da doprinese dijalogu u uslovima krize u svetu.

– Bez obzira, na to što je ceo svet u krizi, a ta kriza se prenosi i na funkcionisanje ove organizacije, mi smatramo da je OEBS najznačajnija bezbednosna platforma za dijalog i spremni smo da doprinesemo procesu revitalizacije i osnaživanja suštinskog i konstruktivnog dijaloga koji je potreban u uslovima krize u odnosima između država, ali isto tako i na multilateralnom planu – rekao je Dačić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Borgom.

On je dodao da je Srbija u više navrata pokazala spremnost da podrži, ali i da pomogne postizanje konsenzusa o pitanjima od značaja za nesmetano funkcionisanje organizacije.

– To je veoma teško u uslovima veoma polarizovane atmosfere, blokade redovnih aktivnosti, koja dovodi do toga da nema odluke o budžetu, što dovodi u pitanje funkcionisanje organizacije, a samim tim i nezavisnih institucija i misija na terenu – rekao je Dačić.

On je istakao da postoji dobra saradnja između države i misije OEBS-a u Srbiji.

– Mi imamo dobru saradnju i to čitav niz godina i deceniju unazad, a tu saradnju ostvarujemo na brojnim poljima od bezbednosnih, ekonomskih pa do pitanja reformskog procesa. Misija je imala veliku ulogu u sveobuhvatnom reformskom procesu, bilo da je reč o vladavini prava, jačanju ljudskih i manjinskih prava, promociji tolerancije i nediskriminacije, upravljanju i reformi sektora bezbednosti, demokratizaciji medija i uopšte pitanja slobode medija – rekao je Dačić.

Dačić je pozvao OEBS da sačuva svoju statusno neutralnu poziciju na Kosovu i Metohiji s obzirom na to da tamo deluje u skladu sa mandatom zasnovanom na rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ministar spoljnih rekao i da je OEBS organizacija kojoj Srbija posvećuje veliku pažnju.

– Jugoslavija bila jedan od osnivača i posle Helsinkija prva sledeća konferencija održana je u Beogradu, a 2015. godine je Srbija bila predsedavajuća i kod nas je održana zaista jedna veoma uspešna konferencija ministara spoljnih poslova zemalja članica – podsetio je Dačić.

Borg je istakao posvećenost OEBS-a da održi angažman u regionu i da ojača saradnju koju ima sa Srbijom, posebno u kritičnom trenutku za region OEBS-a i za svet.

– Naša diskusija je obuhvatila mnoga važna pitanja na kojima OEBS i Srbija zajedno rade uključujući napore za unapređenje sprovođenja obaveza u kritičnim oblastima kao što su vladavina prava, ljudska prava, demokratizacija i sloboda medija – rekao je Borg.

On je dodao da su demokratizacija, bezbednosna saradnja, mediji, vladavina prava i ljudska prava, uključujući prava nacionalnih manjina, oblasti koje ostaju glavni prioriteti za angažovanje OEBS-a ovde u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here