Tanjug

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da sprečavanje rasprave o NATO bombardovanju Jugoslavije u Savetu bezbednosti predstavlja “presedan koji se odavno nije desio” i da je Srbija razočarana takvim ishodom.

Nakon što na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) nije prihvaćen predlog Rusije da se raspravlja o NATO bombardovanju Jugoslavije, Dačić je na konferenciji za medije u sedištu UN u Njujorku rekao da je Srbija razočarana „zbog toga što je sprečeno da se u SB UN čuje istina o agresiji NATO-a“.

– Došli smo na poziv SB UN da raspravljamo o ovoj temi. Smatramo da je ta tema izuzetno važna za međunarodno-pravni poredak i da se danas, kao što je i samo bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, desio jedan presedan koji se odavno nije desio u SB UN. Uvedeno je proceduralno glasanje, o čemu je trebalo mnogo ranije da odlučuju, a ne kad je sednica već počela – kazao je Ivica Dačić.

Za dnevni red sednice glasale su tri članice Saveta bezbednosti – Rusija, Kina i Alžir, dok je ostalih 12 bilo uzdržano. Za usvajanje je bilo potrebno devet glasova.

Dačić je zahvalio Rusiji, Kini i Alžiru, dok je za zemlje koje su bile uzdržane rekao da su mnoge od njih zauzele takav stav „jer nisu htele da nameću sebi probleme u odnosima sa velikim silama“, a da neke „nisu želele da se govori o nečemu o čemu očigledno postoje dvostruki standardi“.

– Govorili su 1999. da je bombardovanje bilo potrebno zbog humanitarnih razloga. A kakvi su to humanitarni razlozi bili govori podatak da je izvršeno gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije. Da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine kada se vrše zločini nad srpskim narodom, kada je 14 odsto Srba praktično proterano u poslednjih nekoliko meseci, kada Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali se zato nagrađuje članstvom u raznim međunarodnim organizacijama kao što su Parlamentarna skupština NATO-a i Savet Evrope – naveo je Dačić.

„Kršenje principa međunarodnog prava“

On je kazao da mu je „žao što neke zemlje preuzimaju ulogu glasnogovornika onih koji su izvršili agresiju na Jugoslaviju“ i dodao da će ono što nije mogao da kaže na sednici SB UN distribuirati svim medijima – „da je NATO agresija nelegalna sa aspekta međunarodnog prava“.

Naveo je da upotreba sile u međunarodnim odnosima predstavlja kršenje temeljnih principa međunarodnog prava i dodao da su to i same članice NATO-a govorile, „kvalifikujući tu akciju kao nelegalnu, ali legitimnu upotrebu sile u cilju zaustavljanja navodne humanitarne katastrofe“.

– Cinično je da danas ne možemo ni da govorimo o tome u SB UN, a pre 25 godina nisu ni pitali SB UN da li će da nas bombarduju. Pored bombi, ne možete ništa ni da kažete o svemu tome. To govori o međunarodno-pravnom poretku, to govori o međunarodnom pravu, to govori da li UN i dalje postoje – rekao je Dačić.

Dodao je da samovoljna upotreba oružane sile nije dopuštena i da je jedino moguća u strogo definisanim uslovima koji su predviđeni Poveljom UN.

– NATO i njegove članice nisu imale osnov utemeljen u međunarodnom pravu za agresiju na Jugoslaviju. Zato što je svih ovih godina i decenija bila u pitanju nelegalna borba za odvajanje Kosova od Srbije i Jugoslavije – rekao je Dačić.

2 COMMENTS

  1. Politikolog Ognjen Gogić navodi za Danas da raspravi o NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine nije mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je reč o istorijskoj temi, a ne o nečem aktuelnom, te da bi Srbija trebalo da zauzme rezervisan stav po pitanju odbijanja u SB UN da se ova rasprava, koju je predložila Rusija, nađe na večerašnjem dnevnom redu.

    „Bio bih iznenađen da je to stavljeno na dnevni red i upravo iz razloga koje je Francuska navela. To je ipak istorijska tema, a SB UN bi trebalo da razmatra aktuelna pitanja koja ugrožavaju mir i bezbednost. To me podseća na situacija kada su hteli da usvoje Rezoluciju o Srebrenici povodom godišnjice, pa je Rusija uložila veto. Tada jeste bilo rasprave, ali istorijske teme nisu za SB UN, pogotovo jer takvih istorijskih događaja ima pregršt“, kaže on.

  2. Gospodine Dacic ne treba postavljati pitanje dali UN postoji UN ne postoji duzi niz godina to i papagaji na grani znadu UN je pod kontrolom drzava koje su borbandovale SR Jugoslaviju i ne samo Jugoslaviju unistili su mnogo drugih drzava dok jace drzave na primer Kina Rusija Indija i jos par jacih drzava su klimali glavom i cutali kada je trebalo ostro stati u odbranu medjunarodnog prava i povelje UN tako da danas UN je izgubilo krebilitet i postalo je marionetea jedne strane tako da se to danas zapadu vraca jer i druge jace drzave se pozivaju na to nezakonito pravo zapada

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here