Tanjug

V.d. predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da bi usvajanjem u Ujedinjenim nacijama rezolucije o genocidu u Srebrenici bila otvorena “Pandorina kutija”.

Dačić je za Tanjug rekao da će 17. aprila u Ujedinjenim nacijama grupa tzv. prijatelja Srebrenice predstaviti predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici i istakao da se, prema Povelji UN, dvotrećinskom većinom glasa o važnim pitanjima.

– Ideja je bila da se ta tema izvuče iz Saveta bezbednosti i da se dovede na Generalnu skupštinu, što je, inače, protivno Povelji UN i mi smo na to ukazali – rekao je Dačić.

Naveo je da je Srbija za to da budu osuđeni svi zločini i da bi cilj trebalo da bude međusobno pomirenje, poštovanje, a ne da se sada izazivaju podele, ukazujući da su se zato takve rezolucije uvek usvajale konsenzusom.

– Donete su samo dve rezolucije o genocidu. Nemačka nikada nije osuđena na genocid, već za holokaust protiv Jevreja – podsetio je Dačić.

Budući da su, kako je naveo, Rezoluciju o Srebrenici predložile Nemačka i Ruanda, Dačić je upitao da li srpski narod treba da bude obeležen od onih koji su činili genocid nad srpskim narodom.

Dodao je da se to ne odnosi samo na Nemačku, već i na Tursku, i ukazao da je 35 zemalja u svetu priznalo genocid nad Jermenima, kao i da je i Grčka doživela veliki pogrom u to vreme.

Prema rečima Dačića, rezolucija je predložena u ovom trenutku kako bi se iskazala solidarnost sa muslimanima koji su nastradali u pojasu Gaze.

Dačić je istakao da Srbija baštini tradiciju Pokreta nesvrstanih koju, prema njegovim rečima, mora da sačuva jer joj je od velikog značaja u ovakvim situacijama, budući da glas tih zemalja vredi jednako kao i glas Kine zbog čega je neophodno da se gaje dobri odnosi sa njima.

– Vuk Jeremić je poslao poruku da bi hteo, ako je potrebno, da pomogne i ja to cenim i smatram da bi to trebalo da bude uobičajen način ponašanja i drugih funkcionera – istakao je Dačić.

Naveo je i da će na predstojećem zajedničkom saboru Srbije i Republike Srpske biti donete određene odluke koje će biti u cilju zaštite nacionalnih i državnih interesa.

– Situacija u BiH je takva da njena državna politika zavisi od toga ko joj je ambasador u nekoj zemlji i to je tragično. Umesto da se u okviru državnih organa BiH, pre svega Predsedništva, razovara o svim tim pitanjima, stalno postoji neko zaoštravanje, stalno neki napadi na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića i ispadne da smo mi neki faktor koji želi da uništi BiH. Srbija je apsolutno opredeljenja za poštovanje Dejtonskog sporazuma – naglasio je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here