Freepik.com
Foto: Ilustracija

Nedostatak nastavnika u Viktoriji dostigao je “kriznu tačku“, dok je i dalje oglašeno više od 900 upražnjenih pozicija u državnim školama.

Pojedine škole razmišljaju o ukidanju izbornih predmeta ili programa podrške, kombinovanju časova i angažovanju više povremenih nastavnika za pomoć, kako bi se izborile s nedostatkom osoblja.

Situacija je najgora u oblastima Melburna gde populacija raste, i gde je porast broja studenata kombinovan sa nedostatkom diplomiranih nastavnika.

Nema dovoljno kandidata

Prošlog meseca je ABC izvestio da neke škole nude gotovinske bonuse do 10.000 dolara za privlačenje osoblja, što je potez za koji su kritičari upozorili da može da stvori “dvostepeni sistem“.

Tako, na primer, koledž Mil Park još pokušava da popuni tri nastavna mesta.

Direktor Tim Natoli kaže da škola ima dve vrste plaćenih nastavnika, ili su to “nastavnici inicijalne nastave“, ili studenti-nastavnici, koji su deo kolektiva, i smatra da bi vlada trebala više da učini i omogući studentima-nastavnicima da budu plaćeni da rade u učionici, uz odgovarajuću podršku.

– Poučavanje je ponekad izazovno, ali je takođe, zaista okrepljujuće i omogućava vam da aktivno menjate živote mladih ljudi – istakao je Natoli.

Sindikat želi bonuse

Meredit Pis, predsednica Australijskog sindikata obrazovanja Viktorije, kaže da postoje “stotine slobodnih mesta“ koje škole nisu uspele da popune na vreme za početak nove godine.

– Nažalost, neke škole će većdoneti odluku da ukinu delove nastavnog plana i programa, znajući da ne će moći da dobiju nastavnike koji su im potrebni – naglasila je ona.

Iako je sindikat sarađivao sa vladom, predsednica Pis smatra da treba više da se učini.

– Pozivamo vladu da podrži škole koliko god može, kako bi se osiguralo da svako dete ima potpuno kvalifikovanog nastavnika što je pre moguće – naglasila je Pis.

Ujedno je dodala da bi vlada trebalo da uvede plate kako bi pomogla studentima-nastavnicima da nastave studije, jer su suočeni s rastućim troškovima života.

– Videli smo stalan pad tokom poslednjih godina u broju studenata koji žele da studiraju podučavanje kao karijeru – istakla je predsednica sindikata.

Državni program

S druge strane, portparol Odeljenja za obrazovanje kaže da su kampanje regrutovanja dovele do toga da je 5.000 nastavnika više registrovano u Viktoriji na kraju 2022, u poređenju sa 2020.

– Većina državnih škola je u potpunosti popunjena osobljem za početak školske godine i očekuje se da će se školski program nastaviti normalno – poručuju iz Odeljenja za obrazovanje.

Izdvajanja u budžetu

Državni budžet Viktorije za 2022/23. uključuje 779 miliona dolara za zapošljavanje 1.900 dodatnih nastavnika, kao i 58,9 miliona dolara tokom četiri godine za privlačenje i razvoj kvalitetnih nastavnika u svim viktorijanskim školama.

U decembru su državni ministri obrazovanja podržali Nacionalni akcioni plan za radnu snagu za nastavnike vredan 328 miliona dolara, kako bi privukli više nastavnika u škole.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here