Dalje reforme ključne za ulazak CG u NATO

0

Crna Gora je dosta učinila na ispunjavanju nužnih mera: Anders Fog Rasmusen
 

 

 

"Mi smo u tekućem Akcionom planu za članstvo (Crne Gore u NATO) utvrdili neka područja na kojima Crna Gora mora učiniti više da bi dostigla nužna merila", rekao je Rasmusen na zasedanju ministara inostranih poslova NATO u Briselu.

 

On je rekao da će sada fokus biti na "nekim ključnim pitanjima" i da će najkasnije do kraja 2015. šefovi diplomatija NATO proceniti ostvareni napredak i odlučiti da li je vreme da se Crnoj Gori uputi poziv za ulazak.

 

Rasmusen je rekao da je "veoma povoljna" odluka ministara NATO da se najkasnije do kraja iduće godine vidi da li će Podgorica ispuniti sve uslove da bi dobila poziv za članstvo, istakavši da je "sada isuviše rano" da se procenjuje da li će Crna do kraja 2015. ispuniti sve uslove.

 

"Ova odluka znač da je Crna Gora dosta učinila za ispunjavanje nužnih merila, a sad zaista želimo da Crnoj Gori pomognemo da pređe dodatni put i jedno od područja na koja ćemo se naročito usredsrediti biće reforma sektora bezbednosti", rekao je on.

 

Rasmusen je dodao da je nedavno u Podgorici to predočio političkim vođama Crne Gore, rekavši da je "vrlo uveren da su oni razumeli šta je potrebno učiniti".

 

Dodao je da za konačnu odluku nije potrebna saglasnost vođa članica NATO, već poziv mogu uputiti i ministri, što znači da se onda kreće u završne pregovore i izradu dokumenata za članstvo.

 

Na pitanje novinara da li bi NATO bio spreman da uputi poziv za članstvo nekoj zemlji s teritorijalnim problemima koji bi izazvali direktan sukob s Rusijom, što je bila jasna aluzija na Gruziju, Rasmusen je uzvratio da "upravo zbog toga želimo da utvrdimo specifična područja koja se moraju uzeti u obzir pri odluci o mogućem članstvu".

 

"To će konačno biti sveukupna politička procena koja će dovesti do krajnje odluke o pozivu nekoj zemlji da stupi u Atlantski savez", naglasio je on.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here