Vesti
Sara Ćirković

Srbija je dobila 80. putnika za Olimpijske igre, pošto je mlada bokserka Sara Ćirković obezbedila kartu za Pariz. Aktuelna svetska šampionka u kategoriji omladinci i evropska šampionka u kategoriji omladinci i mlađi seniori je trijumfom nad Kanađankom Skarlet Delgado, u poslednjem kolu kvalifikacija u kategoriji do 54 kilograma, izborila mesto pod zastavom Srbije na najvećoj sportskoj smotri.

Sara je u periodu od godinu i po dana pokorila Evropu i svet. Krajem novembra 2022. trijumfovala je na SP u Benidormu i Srbiji donela medalju koja se čekala čak 23 godine. Novembar, ali 2023, i još jedno Sarino zlato na EP mladih seniorki, pa mart 2024. i uspeh na kvalifikacionom turniru u Italiji za OI 2024, gde je ostvarila normu. Talentovana bokserka je tri puta je pobedila u Busto Arsiciju i sva tri puta slavila jednoglasnom odlukom sudija, prvo protiv Francuskinje Roman Mulai, onda i Karim Šukure iz Nigerije i na kraju Kanađanke Skarlet Delgado.

– Sada sam sigurna da odlazim na Igre. Srbijo, navijaj – poručila je mlada nada srpskog boksa koja je obezbedila mesto u avionu za francusku prestonicu.

Sara Ćirković je rođena u Bratuncu, u Republici Srpskoj, a članica je BK Obilić.

– U Obilić sam došla kada sam imala 14 godina, 2018, i odmah mi se svidela sjajna atmosfera na treninzima. Ekipa je odlična, klub funkcioniše kao velika porodica, uvek pomažemo jedni drugima, nekada čak sparingujemo sa dečacima. Oni nam tako pomažu, da bi bile bolje. Imam podršku svih drugara iz kluba, drago im je kada ostvarim uspeh, jer su i oni deo toga, na svakodnevnim treninzima – rekla je Ćirkovićeva, svojevremeno, za jedan beogradski portal.

Sarin trener je Mirko Ždralo, ujedno i selektor bokserske reprezentacije Srbije. I, pre nego što je na red došao kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, Ždralo je bio siguran da će jedna od njegovih izabranica biti deo srpske reprezentacije.

– Boks je vrlo surov sport, u kom nema prava na grešku. Svaki meč je eliminacioni i samim tim je pritisak veliki, a žreb ima bitnu ulogu. Imajući u vidu da je za ovaj turnir prijavljeno 668 boksera iz 114 zemalja jasno je kakva će konkurencija biti – rekao je, pred put u Italiju, Ždralo.

Sara je ponos Republike Srpske i Srbije koju predstavlja. Za podvige se spremala sa obe strane Drine.

– Osećaj tokom intoniranja himne je neopisiv, uvek sam radosna kada donesem zlato Srbiji i Republici Srpskoj i kada obradujem ljude koji me podržavaju. Čini me ponosnom to što mogu našu naciju da učinim srećnom. Želim da osvojim i olimpijsku medalju, sigurna sam da ću uspeti u tome – zaključila je Ćirkovićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here