Lična arhiva
Omiljeni Titov pevač: Nikola Karović i Josip Broz

Čuveni umetnik Nikola Karović bio je svakako Titov omiljeni pevač, a u toku karijere nastupao je za 61 državnika i tako dospeo u Ginisovu knjigu rekorda.

– Pevao sam po službenoj dužnosti Titu 102 puta, a 103. put je bio na njegovoj sahrani. Ma kako danas zvučalo za mene je bila čast da nastupam za njega. On je bio veoma fin, pristupačan i šarmantan. Obraćao mi se sa ti i nije skrivao da sam mu simpatičan. Ja sam se prema njemu ophodio sa poštovanjem, ali umeo sam i da ga potapšem po ramenu. Voleo je i da se šali. Jednom prilikom kad smo putovali brodom Galeb za Aleksandriju pevao sam iz sve snage iz srca, kad mi je prišla Titova pudlica i počela da zavija oponašajući me. Bilo mi je neprijatno, dok je svima drugima bilo zabavno – kazivao je u ispovesti za “Vesti” Nikola.

Legenda domaće muzike Zdravko Čolić imao je tu čast da peva Titu nekoliko puta, bio je učesnik nekoliko sletova, a snimio je i pesmu “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

Jedna od anegdota iz života pevača Zdravka Čolića govori o čuvenom susretu sa Josipom Brozom Titom kada mu je rekao “Ti uživaš”.

– Sećam se vremena kada sam mu pevao i to su lepe uspomene. To da vojnik peva Titu na Brionima nije baš bila česta pojava. Posle mesec i po dana u vojsci zove me ekipa iz Doma Armije da nastupim pred Titom. Devojke u trikoima, Lokice, i ja u uniformi i kratko podšišan. Tito nam je svima tada čestitao Novu godinu. Rekao mi je tada: “E, dobro je tebi, dobro je tebi, voleo bih da sam na tvom mestu. Ja sam mu odgovorio: “Dobro je, druže predsedniče, dobro je.”

Sutra – Dan mladosti ili kult ličnosti (4): Petokraka umesto kukastog krsta