Dan nezavisnosti (odvajanja od SFRJ) jedan od najvažnijih dana

0

Nezavisnost otvorila brojne mogućnosti Hrvatsko: Josipović

"To je dan kada je Hrvatski sabor 1991, u dramatičnim okolnostima agresije, potvrdio istorijsku odluku o proglašenju nezavisnosti Republike Hrvatske", napisao je Josipović u čestitki građanima povodom 8. oktobra, Dana nezavisnosti

 

Istakao je da je nezavisnost otvorila mogućnost Hrvatskoj da se izgrađuje kao demokratsko i sigurno društvo, kao država koja je prepoznata u Evropi i svetu kao prijatelj i saveznik. On je ocenio da je u protekle 23 godine napravljeno puno, ali da ostaju još mnogi ciljevi.

 

"Za napredak Hrvatske važna je snaga naroda koja izvire iz složnosti i zajedništva. Pokažimo da smo spremni zajedno graditi modernu, tolerantnu i otvorenu državu u kojoj žive jednaki, uspešni i zadovoljni građani", napisao je Josipovoć u čestitiki.

 

Premijer Zoran Milanović istakao je da Hrvatska može da bude zadovoljna postignutim u poslednje 23 godine, a ulaskom u EU i NATO ispunjena su dva najvažnija strateška cilja. "Nezavisnot i samostalnost koju smo izborili i očuvali nosi prava, ali i obaveze. Naša je dužnost hrvatskim građanima omogućiti pristojan život u stabilnoj, sigurnoj i prosperitetnoj Hrvatskoj", naveo je Milanović u čestitki.

 

On je poručio da će Vlada nastaviti ustrajno da gradi moderno društvo koje počiva na vrednostima demokratije i slobode, jednakosti i solidarnosti, kao i ljudskih prava i društvene odgovornosti. Uz zaštitu nacionalnih interesa, Vlada je u ovom trenutku, kako je naveo premijer, posvećena oporavku i razvoju privrede.

 

Dan kada su Hrvati rekli: "SFRJ, nema te više"

 

U Hrvatskoj se 8. oktobra slavi Dan nezavisnosti, državni praznik kojim se obeležava 8. oktobar 1991. godine kada je hrvatski Sabor doneo odluku o raskidu državnopravnih

veza sa tadašnjom SFRJ.

 

Odluka o raskidu državnopravnih veza s bivšom SFRJ doneta je pošto je istekao tromesečni moratorijum na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, koju je Sabor doneo 25. juna 1991. Odluka je odložena na tri meseca na zahtev Evropske komisije koja je tražila mirno rešenje jugoslovenske krize.

 

Sabor je 8. oktobra 1991. jednoglasno utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno telo SFRJ, odnosno da ne priznaje pravne akte bilo kojeg tela bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

 

Dan ranije avioni bivše JNA granatirali su tadašnju rezidenciju predsednika, Banske dvore, u kojoj su se nalazili tadašnji šef države Franjo Tuđman, te predsednici savezne države i Vlade Stjepan Mesić i Ante Marković.

 

U napadu je poginula jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana, dok ih je nekoliko lakše povređeno

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here