Tanjug/AP
Džulijan Asanž

Sud u Velikoj Britaniji sutra bi mogao da donese konačnu odluku o tome da li osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž treba da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama zbog masovnog curenja tajnih američkih dokumenata.

Dvoje sudija Višeg suda u Londonu odlučuju o tome da li je sud zadovoljan uveravanjima SAD da se Asanž (52) neće suočiti sa smrtnom kaznom i da će moći da se osloni na pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana ako mu se bude sudilo za špijunažu.

Asanžov pravni tim navodi da bi on mogao da bude u avionu na putu ka Americi u roku od 24 časa od donošenja sudske odluke, ali i da bi mogao da bude pušten iz zatvora ili da bi njegov slučaj mogao da se “zaglavi” u višemesečnom pravnom sporu.

“Vikiliks” je objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD u Avganistanu i Iraku, zajedno sa nizom diplomatskih depeša.

U aprilu 2010. godine objavljen je poverljivi video koji prikazuje napad američkih helikoptera 2007. godine u kojem je ubijeno desetak ljudi u Bagdadu, uključujući dvoje novinara Rojtersa.

Američke vlasti žele da sude Asanžu, rođenom u Australiji, prema 18 optužbi, a skoro sve se odnose na Zakon o špijunaži. Vašington tvrdi da su Asanžove akcije sa “Vikiliksom” bile nepromišljene, i da su nanele štetu nacionalnoj bezbednosti SAD i ugrozile živote agenata.

Njegove brojne globalne pristalice smatraju da je ovo politički proces, napad na novinarstvo i slobodu govora, te osveta zbog toga što su SAD osramoćene.

Asanž je prvi put uhapšen u Britaniji 2010. godine na osnovu švedske poternice prema optužbi za seksualne zločine, koja je kasnije odbačena.

Od tada je bio u kućnom pritvoru po više osnova, sedam godina se skrivao u Ambasadi Ekvadora u Londonu, a od 2019. nalazi se u britanskom zatvoru Belmarš, pod najvišim merama obezbeđenja, gde i sada čeka odluku o izručenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here