Dan žalosti u Srbiji

0

Pored knjige žalosti u poljskoj ambasadi u Beogradu stoji fotografija nastradalog predsednika Kačinjskog i njegove supruge Marije 

 

 Vlada Srbije proglasila je 15. april Danom žalosti zbog avionske nesreće u Smolensku, kada je osim Kačinjskog i njegove supruge poginulo još 95 putnika i članova posade, među kojima visoki politički i vojni zvaničnici te zemlje.

Ambasada Poljske u Beogradu zahvalila je predstavnicima srpskih vlasti, građanima i članovima diplomatskog kora, koji su poljskom narodu izrazili saučešće povodom pogibije visokih zvaničnika te zemlje.

 

"Svaki gest saosećanja, prijateljstva i solidarnosti u trenucima kao što je ovaj, neprocenjiv je i ublažava osećaj tuge i žalosti", saopšteno je iz ambasade.

Povodom tragične pogibije Kačinjskog, u katedrali Blažene Device Marije u Beogradu, u 19 časova će biti održano ekumensko bogosluženje za pokoj duša žrtava avionske nesreće, koje će zajedno služiti sveštenici Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Telegrame saučešća posle nesreće poljskom narodu i Vladi uputili su predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej i mnogi drugi.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je "poljski predsednik Kačinjski bio iskreni prijatelj Srbije i da Srbija to nikada neće zaboraviti".

Poljski predsednik se nije slagao sa odlukom vlade svoje zemlje da prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Avion u kojem je se nalazio najviši državni vrh Poljske srušio se 10. aprila prilikom pokušaja da sleti na aerodrom Smolensk u zapadnoj Rusiji.

Kačinjski je tog dana, na groblju u Katinskoj šumi, trebalo da oda poštu hiljadama poljskih žrtava sovjetske tajne policije, koje su, po naređenju Staljina, streljane 1940. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here