Godišnjica Hilsboroa

0

Pripadnici osiguranja su pre i na početku utakmice polufinala FA Kupa između Liverpula i Notingem Foresta na tribinu "Leppings Lane" pustili previše navijača iako je ona već bila puna fanova crvenih. Druga velika greška organizatora bila je što je daleko brojnijim navijačima Liverpula dodelio čak šest hiljada manje ulaznica nego pristalicama Foresta, a dobili su i manju tribinu.

Više od dve hiljade navijača ostalo je na ulazima na tribinu kada je meč počeo u 15 sati, a nakon tragedije policijski potrpartol izjavio je da su naredbe o puštanju navijača na stadion izdane zbog toga što su oficiri policije procenili kako je pritisak navijača van stadiona bio "opasan po život".

 

Međutim, 94 života su nestala upravo po ulasku navijača jer su one na već prepunoj tribini gurnuli napred i tako su mnogi skončali prignječeni na visoke ograde koje su "iz sigurnosnih razloga" na vrhovima bile opasane žicom. Ono što tragediju čini posebno jezivom je to što se za vreme haosa koji je rezultovao i tolikim pogibijama, utakmice uredno igrala.

 

Sve ovo cela Velika Britanija gledala je u direktnom prenosu jer su se kamere BBC-a uključile s terena nakon što je utakmica prekinuta.

Od posledica nesreće umrla su još dva navijača (poslednji tek u 1993. kada su mu isključeni aparati koji su ga održavali na životu), što ukupnu brojku podiže na 96.  

 

U Srbiji se puca na tribinama

 

Nakon ove užasne tragedije na stadionim u Engleskoj su skinute ograde kako se kojim slučajem ne bi ponovilo najgore. Gledaoci od tada mogu nesmetano da gledaju svoje ljubimce, svesni da se ovo neće ponoviti.

 

Baš na godišnjicu Hilsboroa, u Srbiji je juče na tribinama upucan jedan navijač Zvezde od strane svog brata po klubu na severnoj tribini. Na svu sreću nakon operacije mladić je van životne opsasnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here