Projekcijom filma „Divljak“, reditelja Lasla Benedeka iz 1953, izdavačka kuća Laguna započeće sutra u Jugoslovenskoj kinoteci manifestaciju „Dani Amerikane“, koja će se do 27. oktobra održava na više lokacija u Beogradu.

Na svečanom otvaranju govoriće savetnik za medije i kulturu Ambasade SAD u Srbiji Timoti Stendart, Biljana Dojčinović, profesorka na Katedri za opštu književnost, Igor Toholj, filmski autor i selektor, kao i predstavnici Lagune Mina Kebin, Janja Stjepanović i Tanja Vučković

Tokom „Dana Amerikane“ na Filološkom fakultetu biće organizovano više predavanja posvećenih savremenoj američkoj književnosti. U Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan ciklus „drumskog filma“, ultimativnog američkog podžanra, u selekciji Igora Toholja. U Američkom kutku održaće se tribine o tri knjige iz ove edicije: „Američkom tabloidu“ Džejmsa Elroja, „Američkom psihu“ Breta Istona Elisa i o knjizi Džona Apdajka „Beži, Zeko, beži“. U saradnji Lagune i Američkog tribine o ostalim knjigama iz biblioteke „Amerikana“ ovog izdavača održavaće se svake druge nedelje i tokom cele sledeće godine.

Lagunina biblioteka „Amerikana“ osnovana je krajem 2016. sa ciljem da upozna srpsku publiku sa klasicima 20. i 21. veka koji pružaju različite uvide u američko društvo, američku kulturu i njen uticaj na savremeni svet. Povod za predstavljanje Laguninih izdanja iz ove biblioteke jeste gostovanje američkog pisca Dejvida Vana, jednog od vodećih književnika mlađe generacije sa druge stane Atlantika na predstojećem 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Kao uvod u „Dane Amerikane“ prošlog petka u 56. Laguninom književnom klubu u klubu Delfi u beogradskom SKC-u, predstavljena je Vanova prva knjiga „Legenda o ubistvu“, koju je ovaj izdavač krajem marta objavio u prevodu Tijane Tropin. Van će 26. septembra gostovati na Sajmu knjiga – najpre u Sali „Ivo Andrić“ u 14 sati, a sat kasnije i na štandu Lagune, koja je za 27. oktobar najavila i njegov susret sa čitaocima u Delfi kafeu. Danas je nedavno objavio ekskluzivni intervju sa Vaom u kome je ovaj američki autor otvoreno govorio o svojim knjigama, porodičnoj prošlosti, stanju u američkom izdavaštvu i književnosti, predstojećoj prvoj poseti Srbiji.

Pored Dejvida Vana gosti Lagune na ovogodišnje Sajmu knjiga biće i švedska književnica Sofija Ludberj I makedonski pisac Goce Smilevski. Laguna je objavila dva romana Sofije Lundberj – „Crveni adresar“ i „Upitnik je pola srca“, kao i svetski hit „Sestra Sigmunda Frojda“ Gocea Smilevskog, autora knjige „Razgovori sa Sinozom“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here