Z.M.
Koncert usred sale: Mali hor Prosvjete

U okviru Dana Srbije i Srpske u Austriji, u bečkom hramu Vaskrsenja Hristovog održana je svečanost povodom početka nove školske godine Prosvjetine škole.

Tim pedagoga i deca Prosvjetine škole pripremili su prigodan program u kome su prisutni učestvovali i uživali. Mali hor Prosvjete priredio je kratak koncert, đaci su recitovali, a prikazan je i film o dosadašnjem radu škole koji je pripremila nastavnica Vesna Špirić.

Učestvovali su i najmlađi članovi KUD-a Bambi koji su predstavili srpske nošnje i folklor.

Svečanosti su između ostalih prisustvovali ambasador Srbije Nebojša Rodić, Tanja Đaković zamenica ministara prosvete i kulture Republike Srpske, Aca Jovanović, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije, Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Sveštenik Mihajlo Smiljanić, predstavnik episkopa Andreja, blagoslovio je skup i poželeo deci uspeh u novoj školskoj godini, a ambasador Rodić je u pozdravnoj reči pohvalio rad Prosvjetine škole i izrazio zadovoljstvo što Prosvjeta na taj način promoviše i podržava očuvanje identiteta, kulture, tradicije, jezika i pisma naše dece u dijaspori.

Tanja Đaković je u ime Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske Srđanu Mijalkoviću, predsedniku odbora SPKD Prosvjeta u Austriji, uručila školske knjige na ćirilici za školsku biblioteku.

– Prosvjetina škola u kojoj u Beču deca uče srpski jezik i ćirilično pismo je od izuzetnog značaja – istakla je Đakovićeva.

Knjige na ćirilici: Tanja Đaković je uručila poklon školi

Jedinstvo

– Ono što je u školici važno jeste da ona pokazuje jedinstvo Srba s obe strane Drine, jer koliko je tu dece poreklom iz Srbije toliko je i onih s korenima iz Srpske, a to jedinstvo ćemo i dalje negovati i nositi – rekao je Srđan Mijalković.