Anka Raščupanka
Deca i ekologija

Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila u više od 190 država sveta, počev od 1970. Cilj ovog praznika je povećanje svesti ljudi o ugroženosti životne sredine, kao i angažovanje što šire javnosti u toj temi.

Zemlja se suočava sa “trostrukom planetarnom krizom”: klimatskim poremećajima, gubicima prirode i biodiverziteta i zagađenjem i otpadom, upozorili su iz Ujedinjenih nacija (UN).

Milijardama godina Zemlja je živela, prolazila kroz različite faze, neke vrste su nestajale, a nove su nastajale. Međutim, nikada od nastanka naše Zemlje nije postojala vrsta, koja sebe naziva najinteligentnijom, koja je imala moć da uništava druge i same sebe. A ako se to desi, Zemlja će ostati, ona će se oporaviti, doći će nove biljke i životinje, kao i mnogo puta do sad ali neće biti ljudi.

Dan planete Zemlje je dan ljudi, dan kada se mora naglasiti da zagađivanjem i uništavanjem planete najviše uništavamo ljudsku vrstu.

Nažalost, tokom prethodnih godina umesto da idemo napred, stičemo nova znanja, poboljšavamo uslove života i štitimo nas i prirodu, sve je više onih koji žele u neka druga vremena, vremena u kojima je jedina bitna moć (pojedinaca), zarada (pojedinaca) i iskorišćavanje drugih, vremena u kojima znanje, napredak i dobrobit većine nisu važni.

Moramo da oporavimo našu Zemlju, ne samo zato što se brinemo o svetu prirode, već zato što na njoj živimo. Svaka osoba ima ulogu u zaštiti životne sredine, bez obzira na zanimanje.

Svrha obeležavanja ovog dana jeste da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene.