EPA/Mike Theiler

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran “što je Kosovska policija preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova”.

“Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU”, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta Glasu Amerike.

Kako se dalje navodi u odgovoru portparola Stejt departmenta, “Vlada SAD je dosledno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen na svom sastanku sa premijerom Kurtijem 19. maja”.

Ponavljaju i “jasnu zabrinutost” SAD zbog primene izmenjene uredbe Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu.

“Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenim nedavnim promenama valutnih propisa”, naveli su iz Stejt departmenta.

1 COMMENT

 1. И шта од овог коментара имају Срби на Косову и Метохији?
  Све што раде албанци раде у договору са газдама тј американцима .
  О томе нема потребе причати.
  Боже☦️ПОМОЗИ
  ИМАТ ЋЕ ОНИ СВОЈИХ ПРОБЛЕМА
  ОА ЋЕ ОДЛУЧИТИ ДА ОДУ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ🇷🇸☦️🇷🇸
  СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
  СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here