Anka Raščupanka
1. Sunce 2. UV zračenje - deo sunčeve svetlosti koja prodire do Zemlje 3. zraci zagrevaju tlo 4. topao vazduh sa tla se diže u visinu 5. toplota ne može proći kroz staklo/omotač 6. topao vazduh zagreva ceo staklenik/celu planetu

Efekat staklene bašte je proces zagrevanja planete Zemlje koji je nastao poremećajem ravnoteže između količine zračenja koje Zemljina površina prima od Sunca i vraća u svemir.

Deo toplotnog zračenja, koje stiže do zemljine kore, odbija se nazad u atmosferu. Umesto da ode dalje u svemir, toplota se vraća na Zemlju i dodatno zagreva. To se dešava zbog povećane koncentracije gasova u atmosferi, ugljen-dioksida i metana.

Ono što zadrži zračenje je poznato pod nazivom gasovi staklene bašte, a problemi koji nastaju su poznati pod nazivom globalno zagrevanje.

Koje je poreklo efekta staklene bašte?

– proizvodnja električne i toplotne energije (sagorevanje uglja, nafte i prirodnog gasa);

– poljoprivreda i druge aktivnosti korišćenja zemljišta (krčenjem šuma nestaje drveće koje fotosintezom upija ugljen-dioksid iz vazduha);

– industrija (proizvodnja robe i sirovina);

– prevoz (sagorevanje naftnih goriva oslobađa ugljen-dioksid, metan…).

Kako smanjiti efekat staklene bašte?

– sadnjom drveća i drugih biljaka, one iz vazduha uzimaju ugljen-dioksid, a oslobađaju kiseonik;

– velike vodene površine, okeani “upijaju” višak ugljen-dioksida iz vazduha, ali na sopstvenu štetu, menjajući životnu sredinu vodenih biljaka i životinja.

Efekat staklene bašte već je prouzrokovao povišene temperature, posebno tokom letnjih meseci. Zaštita od toplote u tom periodu je postala obavezan deo svakodnevnog života, a posebno prilikom celodnevnog boravka u prirodi. Pamučna garderoba, kapa, naočare za sunce i flašica vode su pravo rešenje.