Anka Raščupanka

Daj svakom danu šansu da bude najlepši u tvom životu. (M. Tven)

Uticaj na ekološku svest ljudi, podsticaj da deluju u skladu sa očuvanjem planete Zemlje, sprečavanjem klimatskih promena, najefikasnije se vrši preko prigodnih ilustracija.

Ekološki kalendar je savršen način. Svakog dana, širom planete, tokom cele godine obeležavaju se i promovišu različiti događaji i kampanje zaštite životne sredine.

Kalendar ilustruje dane koje zajedno možemo proslaviti, obeležiti ili samo spoznati, tj. načiniti prvi korak u očuvanju planete. Kalendarom se promoviše ekološko znanje, formira ekološka kultura, informiše o aktuelnim ekološkim problemima i stanju životne sredine.

Priroda nas uči skoro svemu, tako je ukazala ljudima kako mogu računati vreme. Period u kome se Zemlja okrene oko sopstvene ose je 24 sata, tj. jedan dan. A vreme potrebno da se Zemlja okrene oko Sunca je 365 dana, ili 12 meseci, nazivamo ga godina. G

odina je “podeljena” po klimatskim odlikama koje se bitno menjaju zavisno od položaja Zemlje u odnosu na Sunce. Na našim prostorima vlada umerena klima koja je tokom godine podeljena na četiri godišnja doba:

proleće (20.03. – 21.06.)

leto (21.06. – 23.09.)

jesen (23.09. – 21.12.)

zima (21.12. – 20.03.)

Uticajem na klimu, tačnije posledice klimatskih promena su nesagledive… visoke temperature, sve češće suše i šumski požari, smanjena dostupnost slatke vode, učestalije poplave, podizanje nivoa mora, poremećaj biološke različitosti, promene u tlu, povećanje temperature kopnenih voda i mora.

Sve to bitno utiče na zdravlje ljudi, njihovo obrazovanje i zapošljavanje te dovodi do negativnih društvenih promena. Promenimo li klimu, ona će nas.