Anka Raščupanka
Deca i ekologija

Ekosistem je naziv za kompleksno organizovano jedinstvo živih bića i prostora u kom oni žive, kao što su šume ili koralni grebeni i fizički elementi okruženja koji utiču na njih.

Ti sistemi su u neprestanoj razmeni između živih i neživih elemenata. Svaka promena u sastavnim delovima ekosistema odražava se na sistem u celini. U svakom ekosistemu razlikuju se tri tipa odnosa između njegovih sastavnih delova:

akcija – uticaj nežive prirode na živa bića koja ga naseljavaju; reakcija – uticaji živih bića na samo stanište; živa bića se prilagođavaju na promene uslova u staništu i istovremeno menjaju tu sredinu;

koakcija – uzajamni uticaji između samih organizama.

Životna zajednica (živa bića) i životna sredina (okruženje) čine ekosistem. Različiti ekosistemi u jednoj klimatskoj zoni grupišu se u veće celine – biome (velike zajednice). Biomi se grupišu u tri osnovne oblasti života:

1. oblast mora i okeana

2. oblast kopnenih voda (stajaće i tekuće)

3. suvozemna oblast života u kojoj su osnovni tipovi bioma (tropske vlažne šume, listopadne šume, tajge, tundre, stepe, pustinje, zelene šume i šikare).

Ekosistemi su povezani ciklusi lančanih reakcija u okviru kojih se “proizvode voda, hrana, čist vazduh ili lekovi – a svaka promena u jednom delu ekosistema prouzrokuje promene celokupnog sistema. Ako neka vrsta izumre, može se desiti da potpuno nestanu i “proizvodi” ili “usluge” za koje je ta vrsta odgovorna u prirodi. Bez algi ili drveća – nema kiseonika. Bez insekata koji oprašuju biljke nema plodova ni useva. Više od dve trećine poljoprivrednih proizvoda zavisi od prirodnih oprašivača kao što su insekti. Trenutno je ugrožen opstanak oko trećine svih vrsta insekata na Zemlji, preti im izumiranje. Na planeti Zemlji postoji oko osam miliona vrsta, od kojih će do 2030. oko milion nestati. Svakih deset minuta na planeti jedna vrsta nestane. Zauvek.

Ljudska aktivnost je prouzrokovala ubrzano nestajanje vrsta, poljoprivredom, krčenjem šuma, prekomernim ribolovom ili trovanjem, kao i nekontrolisanim širenjem invazivnih vrsta.

Trenutno je 75 % poljoprivrednog zemljišta degradirano, 66 % površine okeana, 58 % močvara je ugroženo, a polovina svih koralnih grebena je već izumrla. Ove brojke ne uključuju količinu plastičnog otpada koja se nalazi na površini Zemlje, u morima i okeanima širom sveta.

Gubitak prirodnog kapitala najveća je opasnost za čovečanstvo jer jednom izgubljeno, izgubljeno je zauvek.

Modrovrana

Zlatovrana, modrulja je ptica veličine do 32 cm, raspona krila do 58 cm, težine oko 30 g. Gnezdi se na rubovima retkih šuma koje se graniče s površinama bogatim insektima kao što su livade, pašnjaci ili oranice. Za gnežđenje traži postojeće duplje ili ih kopa u peščanom i glinenom tlu. Ne izbegava blizinu ljudi i njihova naselja.

Vidra

Telo vidre je visoko oko 35 cm, koliki je i rep, a dugačko je oko 1 m. Težina ovog sisara se kreće između 7 i 15 kg. Živi u jazbini na obali reke ili u blizini jezera. Vrlo je plašljiva životinja koja samo noću izlazi da lovi, a dan provodi u jazbini. Ponekad koristi šupljinu stabla na obali ili zauzme napuštenu jazbinu jazavaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here