Iako izdavači nisu mnogo zainteresovani za knjige čiji su autori deca, deca jesu zainteresovana da pišu i objavljuju knjige. U tome ih podržava Međunarodni festival humora za decu u Lazarevcu, nagrađujući najbolje mlade pisce “Gašinim perom”.

Ove godine ravnopravni nosioci tog priznanja su 12-godišnja Ema Zečević za roman “Šta ovo sve uopšte znači?” i 15-godišnji Relja Carić za zbirku pesama i priča “Reljin kutak 3”.

Oboje pišu od šeste godine. Ema Zečević na letovanju smišlja avanture junaka iz njoj omiljenih knjiga, Relja Carić pod uticajem Andersenovih bajki koje mu je mama čitala.

Ona je prvi roman predstavila na prošlogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga, on do sada već ima tri zbirke pesama i priča.

I jedno i drugo inspiraciju za pisanje pronalaze u svom okruženju.

“Ja sebe vidim kao jednu običnu devojčicu koja ide u šesti razred. Svaki put kada nešto napišem moja porodica i prijatelji me podržavaju ali me i iskritikuju za neke stvari koje bi možda trebalo da promenim ili da doradim”, kaže Ema.

Relji je najstroži kritičar baka.

“Ona je uvek tu da ispravi, da kaže ako joj se nešto ne sviđa. Ljudi s kojima se družim ne gledaju me kroz knjige, više me gledaju ovako kakav sam – ja sam opuštena osoba, volim da se šalim”, ističe Relja.

Oni su šarmantni i prirodni, i veoma uspešni u iskazivanju svog pogleda na svet stvarajući, ne samo šale, nego i pravu satiru, kaže predsednik Žirija književnik Slobodan Stanišić.

“Pitanje je da li je rano, naravno, kasno nije da deca u tom uzrastu objavljuju. Smatram da to oplemenjuje dečju dušu. Jednog dana će ostati kao neka uspomena iz detinjstva ako se opredele za neku drugu profesiju, što je najčešće slučaj. Ne šteti, a može samo da koristi”, navodi Stanišić.

Ema uređuje školski časopis, piše književnu kritiku, glumi, svira klarinet. Relja trenira košarku i svira gitaru.

“Ja mislim da deca, šta god da rade, treba samo da slede svoj san”, poručuje Ema.

Poruku ima i Relja: “Da pišu, jer će jednog dana neko doći do toga što su napisali i biće ponosni na sebe.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here