Z. Mirković
UŽIVALI U PRIRODI: Radionice i igre na svežem vazduhu

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča je i ove godine organizovalo dečji festival Mi smo deca vesela. Na više lokacija u glavnom gradu Austrije deveti put je u okviru festivala bilo igre i pesme.

S obzirom na prošlogodišnju organizaciju ove manifestacije, koja se pokazala kao dobra, kada je festival iz epidemioloških razloga organizovan u prirodi gde su deca kroz razne radionice, odnosno kroz igru i pesmu mogla da saznaju nešto novo i lepo o svom kulturnom identitetu, a ujedno i bliže upoznaju svoja eventualna buduća interesovanja, uprava i umetnički odbor ovog društva opredelili su se da ove godine ovu manifestaciju prošire i organizuju u dva dana.

U subotu su u 18. bečkoj opštini u prirodi organizovane radionice na temu folklorne igre i pesme, likovna radionica, ali i tradicionalne igre i vežbe kao što su preskakanje vijača, skakanje u džaku i mnoge druge. Veliki broj dece koji se u subotu pojavio na ovoj manifestaciji imao je prvi put mogućnost da se susretne s ovakvim vidovima igranja i vežbanja.

Idejni kreator ove radionice koja je privukla najveću pažnju većine dece iz prisutnih društava, a usmerena je na zdrav razvoj duha i tela bio je Aleksandar Pantić, umetnički rukovodilac Bambija, koji se potrudio da mališanima ispuni dan što kvalitetnijim sadržajem i igrama koje su nekada predstavljale svakodnevicu odrastanja njihovih roditelja, baka i deka.

OMILjENO TAKMIČENjE: Mališanima se dopalo skakanje u džaku

– Neophodno je deci ponuditi mogućnost da izađu u prirodu, da se bezbrižno i kreativno igraju i pritom ostvare kontakt kako sa prirodom, tako i sa vršnjacima i svojim korenima – naglašava Pantić i dodaje da su mališani sve to sa radošću i zanimanjem i prihvatili.

Sledećeg dana, u nedelju, pred prepunom salom, u 15. bečkoj opštini su mališani iz KSD Bambi iz Beča, KUD Kolo iz Marija Encersdorfa, KUD Jedinstvo iz Beča, KUD Zavičaj iz Tulna, KUD Mladost iz Leoberzdorfa i SKC “Mokranjac” iz Beča pokazali svoje poznavanje srpskog kulturnog nasleđa, odnosno tradicije i kulture kroz folklorne igre i pesme iz različitih krajeva Srbije.

Klubovi imaju budućnost

Aleksandar Saša Stanković, predsednik Bambija ukazao je na bitnost ovog festivala i naglasio da sve dok se deca i mladi budu okupljali oko našeg jezika i srpskog kulturnog nasleđa ne treba da se brinemo za budućnost i opstanak naših društava.

– Mi u KSD Bambi, sa srodnim društvima koja se bave očuvanjem srpskog jezika, kulturnog identiteta i tradicije, kako u matici, tako i širom dijaspore uz veliku podršku Ministarstva spoljnih poslova, odnosno Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, trudimo se na svaki mogući način da okupimo decu srpskog porekla i da im na što savremeniji i prihvatljiviji način prenesemo svoje znanje i iskustvo u ovom domenu – naglasio je Stanković.

On dodaje da zahvaljujući kako stručnosti, istrajnosti i trudu umetničkih rukovodilaca u našim društvima, tako i kvalitetnoj komunikaciji i saradnji sa institucijama, pruža se mogućnost za bolji rad i kvalitetnije probe za svu našu decu širom sveta, a samim tim i bolja predavanja i očuvanje srpskog kulturnog identiteta.

Svi su dali dali sve od sebe

U 2023. dva jubileja

Stanković je najavio da je sledeća godina višestruko jubilarna za KSD Bambi.

– Dogodine, uz 10. dečji festival Mi smo deca vesela, slavimo i 50 godina od osnivanja društva, tako da se očekuje jubilarna atmosfera čitave 2023. Uveliko smo u pripremama i ukoliko to prilike dozvole, radovaće nas da sa našim dugogodišnjim prijateljima i institucijama zajedno proslavimo 50 godina rada, truda i zalaganja za poboljšanje života i statusa kako naših sunarodnika, tako i očuvanja našeg kulturnog identiteta u Austriji – dodaje Stanković.