Lična arhiva
NE PREDAJU SE: Predstavu izvelo devetoro štićenika

Štićenici Daun sindrom centra iz Banjaluke, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Austriji, izveli su u bečkoj Albert hali predstavu “Roko i Cicibela” i duboko dirnuli sve u publici.

Izvođenje predstave imalo je humanitarni karakter, jer je sakupljen dobrovoljni prilog za podršku rada Daun sindrom centra. Cilj ovog događaja bio je da se široj javnosti omogući uvid u društvene aktivnosti osoba sa Daun sindromom, koje zovu i Deca sunca i da se kroz promociju socijalne inkluzije prevaziđu društveni stereotipi.

Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji, zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu da podrže rad banjalučkog Daun sindrom centra, te je istakao da aktivnosti koje Centar provodi predstavljaju primer dobre prakse u afirmaciji ideje socijalne inkluzije.

Izvođenju predstave u Beču prisustvovao je i dr Vlado Đajić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske i počasni ambasador Daun sindrom centra, koji kontinuirano podržava kreativni rad banjalučkog Centra.

– Kroz druženje sa štićenicima banjalučkog Daun sindrom centra sam naučio mnogo, moja poruka je uvek ista da se nikada ne predaju, da se bore zajedno sa svojim roditeljima, da budu aktivni članovi društva. Moja misija je da pomažem svima kojima je pomoć potrebna. Želeo bih da naglasim značaj šire društvene podrške za štićenike Centra i njihove porodice jer snaga, volja i entuzijazam koju oni imaju zaslužuju naše poštovanje i podršku – rekao je Đajić.

Uoči predstave u Beču prikazana su i dva kratka filma o aktivnostima Daun sindrom centra i programima socijalne rehabilitacije. Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra iz Banjaluke, zahvalio je svim prisutnima na podršci i istakao značaj podrške koju dobijaju od institucija Republike Srpske.

– Godinama se borimo protiv društvene stigme, ali naš Centar ostvaruje velike rezultate zahvaljujući podršci koju dobijamo od institucija i medija. Postepeno se menja svest o osobama sa Daunovim sindromom, i mi smo dobar primer kako svi zajedno kao društvena zajednica možemo malim koracima da doprinesemo promeni i rušenju predrasuda – rekao je Jelić.

Publika burnim aplauzom nagradila nastup

Škola glume

U predstavi samostalno učestvuje devetoro štićenika koji su pohađali Školu glume Daun sindrom centra. Školu glume vodi David Jelić, student filmske i televizijske režije, koji je napisao i režirao predstavu “Roko i Cicibela”. Škola glume je samo jedna od aktivnosti Centra, koji redovno organizuje likovne radionice, književne klubove, radionice za radno osposobljavanje i druge inkluzivne aktivnosti.

Tokom večeri posetioci su bili u prilici i da kupe neke od likovnih radova štićenika ovog Centra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here