T. Barbulović
TRADICIJA: Svi uz slavski kolač

Kolo srpskih sestara “Sveta Petka” parohije Sv. velikomučenika Georgija, svečano je proslavilo svoju slavu i 23 godine uspešnog rada. U našoj crkvi u Kopenhagenu, liturgiju je služio protosinđel Metodije Lazić uz sasluženje nadležnog paroha oca Aleksandra.

Slavski kolač je sa sveštenicima ispred Kola srpskih sestara, lomila Vesna Savić, a potom je u crkvenim prostorijama nastavljeno druženje uz prigodan kulturni program i posluženje. Program je priređen u znak zahvalnosti za 23 godine postojanja i rada, a slobodno se može reći da su članice Kolo srpskih sestara “Sveta Petka” u prethodne dve decenije bile vodeća snaga u radu i svim aktivnostima parohije.

U programu su nastupile Ljiljana Bulajić, književnica i predsednica kulturnog udruženja Prosveta iz Kopenhagena, Mira Nenadović, višedecenijski nastavnik dopunskih škola srpskog jezika u Danskoj i Dušanka Mijić, jedna od najaktivnijih članica Kola srpskih sestara. Dušanka je program započela pesmom Svetoj Petki, koju je napisao vladika Nikolaj Velimirović i objavio u knjizi “Duhovna lira”. Ljiljana je pročitala odlomak iz romana “Petkana” a Mira Nenadović, obučena u tradicionalnu crnogorsku nošnju odrecitovala je pesmu “Ustoličenje mitropolita Joanikija” Slavka Peroševića, poznatog crnogorskog epskog pesnika.

U programu su prisutni imali priliku da čuju i “Gračanicu” – Desanke Maksimović i “Tri koraka vječnosti”, banjalučke pesnikinje Aleksandre Čvorović. Takođe, program je pratila i divna muzika parohijana Milana Svrzića i Igora Mandže.

UČESNICE PROGRAMA: Dušanka Mijić, Ljiljana Bulajić i Mira Nenadović

Rastanak uz suze

Posle liturgije velikom broju parohijana obratila su se sveštenici. Protosinđel Metodije je ukazao na veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, siromašnih i bolesnih. Prisutne je podsetio na svoje prve dane misionarskog rada i osnivanje parohije u Danskoj, daleke 1977-1978. godine i svoj veliki jubilej – 50 godina služenja Bogu i narodu u Skandinaviji, od kada ga je davne 1971. godine vladika Lavrentije postavio za namesnika u tom delu Evrope.

Obraćanje protojereja stavrofora Aleksandra i njegovu najavu skorog premeštaja u novu parohiju Sv. Ćirila i Metodija u Malmeu narod je prihvatio sa izlivom jakih emocija, pa i suzama. U znak poštovanja od Kola Srpskih sestara je dobio na dar skroman poklon.