Vesti

U prošlu nedelju u Hramu Svetog Jovana Krstitelja u Daptu, svetu liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop Siluan sa sveštenstvom Mitropolije australijsko-novozelandske. Ovim činom na najlepši način je ispraćen u penziju otac Ljupko Čubrilović, dugogodišnji starešina crkve.

Sveto Jevanđelje i brigu o parohiji od oca Ljupka je preuzeo otac Nikola Kovačević.
Bio je to izuzetno prijatan dan za vernike u Vulogongu. Sve je izgledalo čak i svečanije nego obično.
Narod je došao u crkvu kao i svake nedelje, ali ovaj put i sa velikom željom da se zahvali svom svešteniku, ocu Ljupku Čubriloviću, koji je ravno 44 godine brinuo o parohiji i srpskom narodu koji živi u tom delu australijske obale.
Sve ove godine, otac Ljupko nije želeo nigde da ode, niti je narod želeo da on ide bilo gde. Služilo se Bogu, radilo se i gradilo sa puno razumevanja jednih prema drugima.
Srpska zajednica se proširivala, a parohija ojačala u svakom pogledu.
Vera počinje na vaskrsenje
Svetu liturgiju služilo je episkop Siluan u crkvi prepunoj vernog naroda, uključujući veliki broj iz Sidneja i okoline. Dan je bio prelep, pa su se mnogi molili ispred hrama.
Vladika Siluan je obavestio prisutne da otac Ljupko Čubrilović odlazi u penziju. Mnogi su to već i znali i došli su da mu se zahvale za sve ono što je učinio.
Vladika Siluan je između ostalog rekao:
Naša vera počinje na vaskrsenju Hristovom. Njegovo vaskrsenje su zabeležili očevici i preneli nama. Naša crkva počiva na svedočenju svetih apostola. I kad je Hristos došao apostoli su videli da je vaskrsao. I sam Toma, koji tada nije bio prisutan, kasnije se uverio u Hristovo vaskrsenje. Mi ne verujemo bajkama, nego istinito vaskrslom Bogočoveku. Na krvlju mučeničkoj i rimska imperija je postala hrišćanska. Njegov grob se isprazni i svi grobovi će se isprazniti za večni život. Jedino pravoslavlje počiva na pobedi nad grehom i smrću. Kad imamo strah, to samo Božija sila može da razreši. Moramo biti dobri hrišćani i dobri građani Australije poručio je episkop Siluan.
Zaim je pozdravio oca Nikolu i zahvalio se ocu Ljupku.
Danas u posebnoj radosti proslavljamo Hristovo vaskrsenje i dočekujemo novog sveštenika koji se pribrojao našim redovima. Dočekujemo Nikolu Kovačevića sa suprugom Nedeljkom i dečicom da produži delo propovedi Jevanđelja. Naša radost je velika jer prepoznajemo rad sveštenika Ljupka Čubrilovića koji je 44 godine nosio Jevanđelje Hristovo i krst u ruci. Sveštenik nikad nije sam jer je odeven u silu Hristovu. Danas on predaje svoje stado onome koji dolazi da preuzme odgovornost da nastavi tamo gde je prota Ljupko stao, da brine o hramu, bogosluženjima i vernom narodu. Paroh Nikola ima podršku sveštenika i naroda i u ovoj službi nikada neće biti sam. I kad je najteže gospod Hristos je tu da nas podrži. Molim narod da ga prihvati kao onog koji je došao da vam služi. Odlaskom u penziju sveštenik ne prestaje da bude sveštenik i prota Ljupko će pružiti podršku bratu Nikoli kazao je episkop Siluan.
Uz vladikin blagoslov, narod se poslužio hranom i pićem u crkvenoj sali.
“Tu sam da pomognem“
Prisutnima se obratio i otac Ljupko.
Zahvaljujem se episkopu Siluanu na brizi o srpskoj zajednici u Vulongongu, ocu Nikoli Biliću na dugogodišnjoj pomoći i saradnji i želim uspešan rad novom svešteniku Nikoli Kovačeviću. Zahvalio bih se i ocu Branku Bosančiću, arhimandritu Petru i svim ostalim prisutnim sveštenicima i vernom narodu na podršci kazao je otac Ljupko.
Još je dodao i to da nikuda ne ide iz Vulongonga, jer su mu tu i deca i unučad. Izrazio je i uverenje da će otac Nikola imati dobar početak.
Crkva, sala i finansije su sređeni. Imaće podršku naroda i predsednika Crkveno-školske opštine Rade Đukića. Ako ima sloge i razumevanja, uveren sam da će sve biti dobro dodao je otac Ljupko i zahvalio se Kolu srpskih sestara, Upravi i predsedniku CŠO Radi Đukiću, familiji Tešanović i vernom narodu na saradnji i podršci.
Otac Ljupko se posebno zahvalio svojoj supruzi, popadiji Drini, deci i familiji na pomoći. Na kraju je rekao i da je gospod Bog taj kome najviše duguje što je postao sluga svom narodu. Svoje obraćanje prisutnima je završio rečima:
Tu sam da pomognem kad god zatreba i imaćemo vremena da se družimo. Moliću se Bogu za vas!
Zahvalnost oca Nikole
Novi sveštenik parohije Sveti Jovana Krstitelja u Daptu Nikola Kovačević se zahvalio episkopu Siluanu, prisutnom sveštenstu i vernom narodu na podršci.
Svoju veliku zahvalnost je izrazio i svima koji su ga čekali na aerodromu.
Mojoj porodici i meni je priređen izuzetno topao doček u crkvi od sterane oca Ljupka, Upravnog odbora CŠO i Kola srpskih sestara crkve. Zahvaljujem se svima na dobrodoščici i pozivam sve da budu jedni s drugima i zajedno s Bogom rekao je otac Nikola.
Čestitke ocu Nikoli uputio je i predsednik CŠO Rade Đukić, koji je naglasio da je otac Ljupko “ovde ugradio svoj život”.

Zahvalnost ocu Nikoli Biliću

Veliku zahvalnost otac Ljupko odao je ocu Nikoli Biliću, kojeg poznaje još od 1970 godine. Od tada do danas su sarađivali i međusobno se pomagali.
O tim godinama, otac Nikola je govorio u svom stilu, jezgrovito i duhovito, tako da je često izazivao smeh prisutnih.
Otac Nikola Bilić je inače ljubitelj pisane reči, pa nam je govorio i o svojim objavama o zbivanjima u ovoj parohiji i poželeo da novi sveštenik bude dosledan naslednik oca Ljupka.

Rad i istrajnost

Predsednik CŠO u Daptu Rade Đukić je već 25 godina u crkvenom odboru , a predsednik odbora je poslednjih osam godina.
Sve poslove sam obavljao za crkvu i sarađivao s ocem Ljupkom i familijom sve vreme. On je primer koji bi ostali mogli da prate. Dao je svoj doprinos izgradnji crkve i crkvene sale. Radili smo kao jedna familija. Za 25 godina nismo imali nikakvih neslaganja i sve smo rešavali uz najbolje razumevanje. U moje lično ime i u ime crkvenog odbora želim mu svako dobro i da i dalje radi za svoj narod.

Nemerljiv doprinos

Prisutnima se obratio i otac Branko Bosančić, starešina susedne Crkve svetog Jovana Krstitelja u Vulongongu.
Ovde smo se okupili povodom odlaska oca Ljupka u penziju i postavljanja oca Nikole na novu dužnost. Otac Ljupko je verno služio u ovoj parohiji dugo godina i pod njegovim rukovodstvom je izgrađena crkva i crkvena sala, te prošireno crkveno imanje podsetio je otac Branko.

Podrška

Đuro Koljanin je u ovoj parohiji od 1968. Rekao nam je da je član odbora i da je uvek korektno sarađivao s ocem Ljupkom. I Miodrag Milišiš koji redovno dolazi ovde u crkvu, ali i u druge naše crkve u Sidneju, rekao nam je:
Došli smo da ispratimo oca Ljupka u penziju. Mi smo tu dugo godina i redovno smo na službi. Pomagali smo koliko smo mogli. Podržavaćemo i oca Nikolu u njegovom radu.

Krst od vladike

Episkop Siluan je ocu Ljupku dodelio krst izrađen u Prizrenu, a popadiji Drini ikonu Presvete Bogorodice.
Za oca Ljupka je napravljena i velika torta koja je podeljena vernom narodu na svečanosti koja se završila sa nekoliko rodoljubivih srpskih pesam iz Srbije, Crne Gore i RS, koje je otpevao protođakon Petar Mrakić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here