Vesti
Najmlađi članovi Karađorđa su posle nastupa pozirali za zajedničku fotografiju sa stanarima doma

Godine neumitno prolaze prolaze i svi postajemo stariji. Ali, uprkos poznijem dobu, najvažnije je duboko u sebi osećati se mlado i krepko, ispunjavajući svoj život smislom, osmesima i vedrim raspoloženjem.

Upravo tako svoje dane boje žitelji ruskog doma za stare Sveti Sergije Radonješki (RBO) u Kabramati, gde pored brižljivosti osoblja i odlične medicinske nege dobijaju i preko potrebne vesele aktivnosti i pozitivne emocije.

Briga o psihološkom blagostanju stanovnika ove ustanove, u kojoj žive i brojni stariji članovi srpske zajednice Zapadnog Sidneja, glavni je zadatak tima koji organizuje slobodno vreme. Učešće u raznim manifestacijama, mentalnim i fizičkim aktivnostima, kao i edukativnim razgovorima, odvraća ukućane od tužnih misli i sprečava da se monotonija i dosada usele u njihova srca.

Stariji naročito pokazuju posebna osećanja kada im u posetu dolaze deca i mladi. Na kraju krajeva, deca mogu da dopru do srca svake osobe, njihova iskrenost je privlačna, a njihova spontanost dirljiva.

Zagrljaji i osmesi najlepša nagrada

Zato je pravi poklon za stanare RBO bio nedavni koncert dečijeg folklornog ansambla srpskog Kulturno-umetničkog društva Karađorđe.

Čim su začuli prvi taktovi tradicionalne srpske muzike, publiku je zahvatio talas vesele i pokretačke energije, koja je izbijala iz narodnih igara koju su igrali mališani u nošnjama iz zavičaja. Stanovnici RBO su bili istinski zadivljeni preciznošću pokreta mladih igrača, koje su pokazali svi na sceni, uključujući i one najmanje.

Vesele note, šarene nošnje i milozvučne narodne melodije – sve je izazivalo divljenje. Stanari su aplauzom podržali dečake i devojčice, radujući se njihovom plesnom umeću, iz kojeg su navirali osećaj za ritam i sinhronizovani pokreti, brušeni na brojnim probama uglednog društva KUD Karađorđe.

– Svi igrači se veoma trude i uživanje je gledati ih – podelila je svoje utiske Galina Čerkasova.

Posebno oduševljenje vladalo je među žiteljima doma koji potiču iz Srbije i srpskih porodica.
– Mnogo sam srećna što vidim tako talentovanu decu i što mogu da čujem neke od svojih omiljenih melodija – rekla je Milka Miljević.

Kada su mladi umetnici završili nastup, zahvalna pubika se s radošću pozdravljala s njima, čestitala im, uz aplauze, zagrljaje, osmehe i lepe reči.

Zamolili smo predsednicu KUD Karađorđe Natašu Bulatović da nam kaže nešto o ovom folklornom društvu.

– Naše društvo je osnovano 2013. godine. Od male grupe istomišljenika preraslo je u reprezentativnu organizaciju od oko 150 ljudi. Naš glavni zadatak je da očuvamo kulturno nasleđe srpskog naroda i učinimo ga dostupnim. I kao rezultat, ovo je jedan od načina na koji pokazujemo našu zahvalnost našoj zajednici. Naročito velika čast nam je što smo imali priliku da nastupimo pred stanarima RBO, pogotovo kada se zna da mnogi članovi naše folklorne grupe ovde imaju rođake – istakla je Nataša.

Radost i osmesi na licima starijih i molba da ih deca iz KUD Karađorđe i ubuduće posećuju, svakako su najbolja nagrada i najveće priznanje za ove mlade igrače. Do neke druge prilike i skorog viđenja, uz novi živopisni koncert koji će u srca žitelja RBO ponovo doneti sreću i lepo raspoloženje.

Probudili najlepše emocije kod stanara doma

Ljubav prema narodnoj tradiciji

Predsednica KUD Karađorđe Nataša Bulatović istakla je da već godinama o znanju i umeću igrača ovog društva brine koreograf Aleksandar Popović, koji u mlade usađuje i ljubav prema tradicionalnim igrama i muzici.
– Aleksandar već punu deceniju uči naše članove, stvara plesne koreografije i neumorno radi s grupama. Za svaki nastup ih pripremi tako da dobiju iskrene aplauze i simpatije publike, a svaka prilika da igraju pred publikom izaziva veliko uzbuđenje i radost kod dece i mladih. Zato se pažljivo pripremaju za koncerte i festivale i od srca im se raduju – kaže Nataša.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here