Vesti
Hido Muratović u Vranovini

Tradicionalno, kako to rade već godinama, humanitarac Hido Muratović i čitaoci “Vesti” iz Amerike, Nemačke i drugih evropskih zemalja, zajednički su, i ovog decembra, uručivanjem novogodišnjih poklon-paketića, obradovali đake pešake iz dvadesetak sela i zaseoka na Goliji, Rogozni i Pešterskoj visoravni.

Pokloni za radost

Da se i ova deca raduju Novoj godini, da vide i zagrle Deda Mraza i od njega dobiju lepe poklone, Muratović je morao da, svojim vozilom ili pešice, prevali stotine kilometara i potroši puno goriva i nekoliko dana..

Samo jedan đak: Hido sa učenikom u selu Vučinići

Ništa ne žalim, naprotiv, srećan sam što sam uspeo da obradujem decu koja po kiši, snegu i mrazu svakodnevno pešače po desetak i više kilometara, uče u oronulim i hladnim zgradama, nemaju školske sale i ne znaju šta je kompjuter, a dobri su đaci – priča ovaj humanitarac i dugogodišnji saradnik “Vesti”

U školama gde dolazim prvi put mališani se najpre uplaše Deda Mraza, a kada dobiju poklone brzo se opuste i lako se sprijateljimo, u neka sela dolazim godinama, pa me željno očekuju i danima čekaju da im Deda Mraz donese poklone, u neka, na žalost, ove godine nisam otišao, jer su škole ostale bez đaka i zatvorene su… U Popama, Leči, Odojevićima, Tušimlji, Vitošu i Baletiću gde sam išao ranijih godina na školama je katanac, daće bog da ih neki novi klinci ponovo otvore – ističe Muratović i naglašava da su mu sredstva za nabavku poklon-paketića obezbedili čitaoci Vesti Rustem Bašić iz Amerike, Raba Bauman iz Nemačke i Novopazarac Boško Radovanović, poznati “majstor Bole” koji u ovoj lepoj i humanoj misiji učestvuje duže od decenije.

Prvi put u Zabrenu

– Više puta bio sam sa Hidom u zabitim selima i osetio radost koju osećaju mali gorštaci pri susretu sa Deda Mrazom i dok primaju poklone. Mnoga sela u ovim krajevima se prazne i ostaju pusta, a škole se zatvaraju. Ovo je naša podrška onima koji su odlučili da ostanu na svom ognjištu i koji ne žele da se sele, podržavaćemo ih i ubuduće, ne samo novogodišnjim posetama i poklonima – ističe Boško Radovanović.

Do sada nikada nisam videla Deda Mraza, niti dobila novogodišnji poklon, kad sam ga ugledala na vratima učionice osetila sam kako mi srce lupa, bila je to radost, ali i šok za mene, odmah smo se sprijateljili, Čekaću ga do iduće godine – kaže Mira, jedina učenica osnovne škole u Vučinićima kod Novog Pazara.

Cela škola četiri đaka

Školu u pešterskom selu Gurdijelje, koja je nekada imala 60 đaka, sada čine samo dve devojčice, učiteljica i dva mališana, i oni su se puno obradovali Deda Mrazu i poklonima. Slično je bilo i Žabrenu, takođe na Pešteru i u Vranovini na padinama Golije gde Deda Mraz nije kročio pedeset godina.

Podrška za decu

– Presrećni smo ako smo doneli bar malo sreće u njihove živote, doći ćemo ponovo, da podržimao ovu divnu decu, njihove roditelje i hrabre i odvažne učiteljice koje se do škola često probijaju kroz snežne nanose nekada visoke i po nekoliko metara, potrudićemo se i da u ove škole, često u korovu, bez vode i sa poljskim toaeletima, zavire i čelnici lokalnih samouprava, da ih lepom rečju podrže i ohrabre i pomognu im da tu ostanu, budu dobri đaci i postanu dobri ljudi – ističe Muratović.

Vredni novogodišnji pokloni uručeni su i deci siromašnih samohranih majki u ovom kraju i Romima u naseljima Jerka i Šavci.

Albanke dolaze u sela

U Buđevu kod Sjenice 30 godina nije bilo svadbe, niti dečjeg plača, Škola je bila zatvorena i u korovu. Sve se promenilo nakon što su u ovo selo i ovaj kraj, radi udaje i bračne sreće, počele da dolaze Albanke iz Skadra i okoline koje su za kratko vreme oživele i preporodile pešterska sela. Radne, vredne i odane kući i porodici oživele su mnoge domove i izrodile puno dece. Škola u Buđevu sada ponovo radi i u njoj je dvadesetak mališana. Selo se sada ponosi Aleksandrom, Kristinom, Andrijanom, Stefanom, Nadom, Bojanom, Markom, Stojanom, Zoricom, Julijanom… Slično je i na Kopaoniku, Rogozni, Goliji, Jadoviku, Zlataru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here