Dejvis kup kao Mondijal

0

 

Najbolji srpski teniser među prvima je javno progovorio o inicijativi među najboljim teniserima sveta da se vekovno Dejvis kup takmičenje zameni kraćim turnirom teniskih reprezentacija, nalik fudbalskom Mondijalu.

Ideja egzistira već neko vreme, a Đoković je potvrdio da će se najbolji teniseri sveta susresti tokom Australijan opena i razraditi detalje.

 

"Sve je još sveže i radi se samo o ideji… Moramo, naravno, da pričamo i sa ostalim stranama u tenisu", rekao je Đoković novinarima, koji se pre toga požalio i da je ATP sezona preduga, da pauza traje samo pet- šest nedelja i da je to mali period da se igrači odmore, ponovo pripreme…

 

Engleski "Tajms" objavio je da bi na Svetskom teniskom kupu mečevi bili kraći, da bi postojao sat koji bi merio vreme od 25 sekundi od završetka poena do prvog servisa i da bi to moralo da se poštuje, što nije slučaj na grend slem i ATP turnirma. Učestvovala bi 32 nacionalna tima, podeljena u osam grupa, a 16 najboljih učestvovalo bi u osmini finala, odakle bi počinjao nokaut sistem. Ekipu bi činila tri tenisera i kapiten, a svako bi morao da vrši izmene tokom meča i upotrebi bar dvojicu igrača.

 

Nema ništa preko noći – Novak Đoković

O ovoj ideji Udruženje ATP igrača, kojeg je i Đoković član, obavestilo je Sveengleski teniski klub, TS SAD i TS Australije. Sastanak igrača tokom Australijan opena u Melburnu, Đoković je nazvao "presudnim za narednih nekoliko godina":

 

"Pre svega, moram nešto da podvučem. Bez sponzora, ne bi postojali turniri, a bez turnira, logično, ne bi bilo ni igrača. Ipak, teniseri su oni koji prave šou i njihovo mišljenje se mora visoko poštovati. Ovog puta, čini mi se da se stvari odvijaju u pozitivnom smeru. Ali, ovakvi poduhvati ne mogu se ostvariti preko noći", kazao je treći igrač sveta, koji je prošle noći poražen od Španca Fernanda Verdaska sa ubedljivih 6:1, 6:2 na egzibicionom turniru u Kuijongu.

 

Đokovićev prijatelj i kolega, Hrvat Ivan Ljubičić, naglašava da najbolji teniseri sveta vole da igraju za svoju državu, ali da format po kojem se održava Dejvis kup predstavlja veliko dodatno opterećenje za tenisere, u kombinaciji sa već natrpanim ATP kalendarom.

 

Bole noge od Dejvis kupa – Ivan Ljubičić

"Momci iz svetskog vrha nisu u situaciji da igraju sve mečeve za nacionalne timove, a voleli bi. Jedini razlog je što format Dejvis kupa nije prilagođen teniserima, nego teniseri njemu. Naš sport napreduje u svakom pogledu iz godine u godinu i neke stvari moraju da se menjaju, zaključio je Ljubičić, koji je sa Hrvatskom bio šampion tog takmičenja, a potom dodao:

 

"Moguće da je Dejvis kup bio savršen kao takav pre 20 ili 30 godina. Ali, sada je sve to zaista previše za nas… Mečevi u pet setova, tri dana u nizu… I ne samo to. Nedelju dana pre toga ne možete da igrate, jer ste na pripremama, a nedelju dana kasnije jednostavno niste u stanju da hodate. A, velika je šteta što je tako… Kažem to, jer sam 100 odsto siguran da svaki teniser na svetu želi da igra za svoju zemlju. Na kraju, ja sam se povukao iz reprezentacije zbog toga!

 

Dobar start Jovanovske na AO
Mlada srpska teniserka Bojana Jovanovska plasirala se u drugo kolo kvalifikacija prvog grend slem turnira sezone Australijan opena. Bojana je uspešno prebrodila prvu prepreku ka plasmanu u glavni žreb, a dobila je domaću predstavnicu Moniku Vejnert – 6:3, 4:6, 6:2. Protivnica našoj teniserki u 2. kolu kvalifikacija biće Amerikanka Lila Osterloh, 23. nosilac, koja je u 1. kolu bila bolja od sunarodnice Loren Albaneze 6:1, 6:4.


OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here