Deki, Zvezda čeka na tebe!

0

Krug je zatvoren na mestu sa kojeg se vinuo u zvezdane visine. Sa "Marakane" je Dejan Stanković otišao na Apeninsko poluostrvo, ostavio nezaboravan trag u Laciju i Interu, postao rekorder po broju utakmica u dresu reprezentacije Srbije (103), prethodno je bio i kapiten našeg nacionalnog tima, a sada je ponovo obukao crveno-beli dres. Nakratko, ali dovoljno da probudi brojna sećanja na dane kada je sanjao da će da osvoji fudbalski svet.
 

Ili si selektor – ili nisi
Holandski stručnjak Dik Advokat je otišao sa klupe "orlova" baš u danu kada je odigrana utakmica između Crvene zvezde i Udinezea, a Dejan Stanković se odmah našao u pričama o budućem selektoru.
– Ili si selektor – ili nisi, nema tu ništa između. Ta vest me je sačekala na stadionu, dok sam se pripremao za ovu utakmicu, ali ja nisam ni sa kim pričao o tome. Naravno da uvek postoji želja za takvim poslom, ali isto tako moram još mnogo da učim – naglasio je Stanković.

Posle svih bitaka, pobeda, poraza i trofeja, Stanković je seo na klupu Udinezea kao pomoćni trener, asistent Andree Stramaćonija i doveo ovu ekipu u Beograd, što je bila idealna prilika da ga još jednom pozdrave i navijači crveno-belih. Sa desetkom na leđima ušao je u igru u 39. minutu umesto Vukana Savićevića, pred preko 15.000 gledalaca, uz vatromet i bakljadu sa severne strane stadiona. Igrao je u završnici prvog poluvremena, sa kapitenskom trakom na ruci, koju mu je uručio Darko Lazović.
A glavni čin subotnjeg događaja na "Marakani" se odigrao na poluvremenu ispred severne tribine, na čijoj ogradi je stajala poruka: "Deki, Zvezda te zove i čeka na tebe!" Zajedno sa kumom i još jednom od legendi crveno-belih Zvonkom Milojevićem i dresom sa brojem devet Gorana Drulića, koji je povređen prošle nedelje u saobraćajnoj nesreći, primio je poklone od predstavnika kluba i navijača. Na terenu su ga pozdravili sadašnji prvotimci, ali i nekadašnji saigrači, među kojima su bili i Perica Ognjenović, Zoran Njeguš i Goran Bunjevčević, a onda se obratio navijačima.
– Stavio sam tačku na svoj dečački san i zatvorio krug jedne fenomenalne karijere. Vi ste čudo, mnogo vas volim – rekao je Stanković.
 

Milojević: Vratiće se na "Marakanu"
Nekadašnji golman Crvene zvezde Zvonko Milojević je veoma emotivno doživeo oproštaj kuma i nekadašnjeg saigrača, koji mu je mnogo pomogao u najtežim trenucima, posle saobraćajne nesreće koju je doživeo u jesen 2007. godine.
– Veoma sam zahvalan Dekiju jer da nije bilo njega ne bih ni ja sada bio ovde. On mi je poklonio drugi život i za mene je Bog. Deki će se jednog dana vratiti u Zvezdu. Ovo je veliki klub i nije za to da se tu vežba, uči zanat. Kada se dokaže, vratiće se – rekao je Milojević.

Otišao je potom u svlačionicu, poslednji put skinuo kopačke u svojoj igračkoj karijeri i zadržao se dugo na tom mestu punom uspomena za njega.
– Još nisam svestan svega što mi se dogodilo, potrebno je vreme da se slegnu utisci. Ovo je bio najlepši način da se završi jedna priča i sada mogu da ostanem zakucan za klupu. Svaki oproštaj, u dresu reprezentacije, Interu i sada u dresu Zvezde, veoma je emotivan za mene. U istom trenutku sam i srećan i tužan, ali bih svakom poželeo da doživi ovako nešto. Sada mi je bilo teže nego na debiju 1995. godine, tada sam leteo po terenu – prisetio se Stanković.
Usledila su podsećanja na ljude koji su mu pomogli na početku karijere i najava povratka na "Marakanu" jednog dana.
– Zahvaljujem se Tomi Milićeviću, Vladimiru Petroviću Pižonu, Ljupku Petroviću, "delijama" i mnogim drugim, da ne nabrajam sada sve kako nekoga ne bih slučajno izostavio. Ovo može samo na "Marakani" da se doživi. Ovo je čudo, nešto što je neopisivo. Hvala još jednom i Crvenoj zvezdi i Udinezeu što su mi omogućili ovakav oproštaj. Ušao sam u trenerske vode i pre ili kasnije ću opet doći u Zvezdu. Moram prvo da ispečem zanat. Ovo je ozbiljan posao i ima još mnogo da se uči. A Zvezda sada ima veliko bogatstvo. Klinci izgledaju zdravo i sa upornim i pametnim trenerom kao što je Nenad Lalatović to je prava kombinacija – zaključio je Stanković.

Planić srušio Udineze
Utakmica je bila u senci oproštaja Dejana Stankovića, ali će ostati zapisano da je Crvena zvezda savladala Udineze pred 15.328 gledalaca rezultatom 1:0. Jedini gol je dao Bogdan Planić u sedmom minutu, glavom, posle kornera koji je izveo Mihailo Ristić. Sudija ove utakmice je bio Marko Popović iz Beograda.
CRVENA ZVEZDA: Kahriman (56. Trkulja), Planić (88. Mijailović), Lazić, Jovanović, Antić (46. Đorđević), Grujić (88. Stojanović), Ristić, Savićević (60. Gogić), Gavrić (60. Katai), Lazović, Jović (60. Despotović).
UDINEZE: Kelava, Belmonte (54. Faraoni), Domici, Bubnjić (54. Koda), Alhasan (54. Mola), Pinci, Halenberg (46. Bohniviš), Alveš Žadson (75. Nabil), Giljerme (Jakub), Murijel (Geiho), Zapata (Prtajin).

 

 

Stramaćoni zapevao na srpskom
U razgovoru sa predstavnicima medija posle utakmice trener Udinezea Andrea Stramaćoni je otkrio da je imao zanimljivu pripremu pred dolazak u Beograd.
– Ovo je velika noć za mene jer je Dejan Stanković moj brat. Kada smo saznali da ćemo igrati protiv Crvene zvezde, on se trudio da mi objasni veličinu kluba i grada. Puštao mi je video-klipove sa navijačima Crvene zvezde. Zapamtio sam ono: "Ajde, igraj i bori se" – rekao je Stramaćoni i zapevao tu pesmu na srpskom jeziku, na iznenađenje predstavnika medija.
Takođe, on je istakao jednog igrača iz redova domaćina.
– Crvena zvezda je poznata u Evropi po mladim igračima. Videli smo i sada nekoliko njih na delu. Veoma interesantan je Jović, ali ne znam da li ćemo ga dovesti. Ne želim da pričam o tome i da mu dižem cenu na taj način – naglasio je Stramaćoni, dok je sportski direktor Udinezea Kristijano Đareta upisao i imena Marka Grujića i golmana Predraga Rajkovića.

 

 

Lalatović: Obostrano davanje
Trener crveno-belih Nenad Lalatović je rekao da je Stanković zaslužio sve počasti.
– Crvena zvezda mu je dala mnogo, ali je dao i on njoj. Zbog svega što je učinio zaslužio je oproštaj kakav je doživeo na "Marakani". Što se utakmice tiče, zadovoljan sam igrom i pobedom, a Zvezda mora i može uvek ovako ili bolje. Još bitnije je kako ćemo odigrati sledećeg vikenda protiv Radničkog u Kragujevcu. Sada smo pružili šansu mladim igračima, koji su budućnost kluba i oni trebaju da stasavaju. U velikim problemima se nalazimo i moramo da forsiramo mlade. Ne odričemo se titule, ali mora bar pet mladih fudbalera da budu u startnoj postavi kako bismo izašli iz krize – rekao je Lalatović.


IGRAČKA KARIJERA DEJANA STANKOVIĆA JE TRAJALA SKORO DVE DECENIJE


Iz Zemuna do zvezda

Proslavljeni srpski fudbaler je rođen u Beogradu 11. septembra 1978. godine, a prve korake je napravio u Teleoptiku iz Zemuna, odakle je došao u omladinski pogon Crvene zvezde. Debitovao je za crveno-bele sa 16 godina, 11. februara 1995. protiv OFK Beograda, a sa 19 je postao najmlađi kapiten u istoriji ovog kluba. U dresu aktuelnog šampiona Srbije je upisao titulu prvaka Jugoslavije (1995) i tri nacionalna kupa (1995, 1996. i 1997) pre prelaska u Lacio u leto 1998. godine.
U dresu rimskog kluba se radovao po jednoj tituli šampiona i pobednika nacionalnog kupa (2000. godine), a ima i dva superkupa (1998. i 2000). Takođe, osvojio je Kup pobednika kupova i Superkup Evrope (1999).
Najveće uspehe je postigao u Interu: pet titula prvaka (od 2006. do 2010) i po četiri kupa (2005, 2006, 2010. i 2011) i superkupa (2005, 2006, 2008. i 2010) na domaćoj sceni, kao i evropska i svetska klupska kruna 2010. godine.
Za nacionalni tim je dao 15 golova na rekordne 103 utakmice. Debitovao je 22. aprila 1998. godine u utakmici protiv Južne Koreje na "Marakani", kada je doneo preokret sa dva gola (3:1), a oprostio se u Novom Sadu pre godinu dana protiv Japana (2:0). Učestvovao je na tri SP i jednom EP, a u Južnoafričkoj Republici 2010. ušao je u istoriju kao prvi fudbaler koji je na planetarnoj smotri branio boje tri nacionalna tima – SRJ, Srbije i Crne Gore i Srbije.
Na privatnom planu, svojim najvećim uspesima smatra trojicu sinova – Stefana, Filipa i Aleksandra, koje je dobio u braku sa Anom, sestrom njegovog nekadašnjeg saigrača iz Crvene zvezde Milenka Aćimovića.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here